KONYA"da Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi öğretim görevlisi Prof. Dr. Orhan Gökçe, 34 ilde 4 bin 242 kişi ile yaptıkları seçim anketinde Ak Parti'nin oy oranının yüzde 43.7, CHP"nin 25.3, MHP"nin 12.4, BDP"ni de 6.1 olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gökçe, “MHP"nin oyunu yüzde 3-4 arttırması demek Ak Parti"nin 2011 seçimlerini tek başına en fazla oy almakla beraber iktidar alternafinin Türkiye"de oluştuğu kaanitini taşıyorum” dedi.

Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı yapan Prof. Dr. Orhan Gökçe, önümüzdeki haziran ayında yapılacak milletvekili seçimlerine yönelik, Kamu Yönetimi Bölümü olarak akademik bir anket yaptıklarını söyledi. Çalışmada görev alan öğrenci ve öğretim görevlilerinin 4 bin 242 kişiyle yüz yüze görüştüğünü belirten Prof. Dr. Gökçe, Türkiye"nin acilen çözülmesi gereken sorunlarının işsizlik, terör ve Türkiye"nin bölünme tehlikesinin ortaya çıktığını vurguladı. Prof. Dr. Gökçe, “Ak Parti, CHP ve MHP"de bu 3 sorun, ağırlıklı olarak gündeme geliyor. BDP"de ise Kürt sorunu ağırlıklı olarak gündeme geliyor. Bu 3 sorun önümüzdeki seçimlerde güvenlik ve ekonomi eksenli konular, seçmenin tercihini önemli ölçüde belirleyecek” dedi.

CHP"YE GÜVEN ARTTI

Partilere göre güven sıralamasında AKP"nin önde olduğunu ancak CHP"nin de güveni artırdığını ifade eden Prof. Dr. Orhan Gökçe, şunları söyledi:

“Seçmenin yüzde 40"ı bu sorunları Ak Parti"nin çözeceğini belirtirken, yüzde 18.8"i CHP"ye güven duyuyor. CHP son 10 yıldır yüzde 13.5"i geçmemişti. İlk defa bu yüzdeyi yakaladı. Demek ki CHP"de bir haraketlilik var. Seçmen CHP"ye de belli ölçüde güven konusunda şans tanıyor. MHP de ise güven yüzde 10 civarında.”

YÜZDE 51, HAYATINDAN MEMNUN
Anket sonuçlarına göre vatandaşların yüzde 51"inin hayatından memnun olduğunu aktaran Prof. Dr. Orhan Gökçe, bu konuda ise şöyle dedi:

“Memnun değilim diyen yüzde 21.3. Ne memnunum, ne değilim diyen de yüzde 25.8. Fikrim yok diyen ise yüzde 1.7"dir. Memnunum diyen de yüzde 51.2"dir. Dolayısıyla bugünkü ortamda insanlar hükümetten memnun olduğunu gösteriyor. Türkiye"nin gidişatı konusu insanların siyasi açıdan nasıl davranacağının ip uçlarını verir. İyiye gidiyor diyenler yüzde 43.9, kötüye gidiyor diyen de yüzde 43.6. Seçmen ikiye ayrılmış durumda. Yüzde 12.5"i de fikrim yok diyor. Hükümetin performansı noktasında ise başarılı diyen yüzde 41.7, fikrim yok diyan yüzde 3.3, ne başarılı ne başarısız diyen yüzde 21.7, başarısız diyen yüzde 33.3"dür. Gelecekten umut konusuna baktığımız zaman da ümitliyim diyen yüzde 57.1, ümitli değilim diyen yüzde 33.4, fikrim yok diyen yüzde 9.5”

Prof. Dr. Orhan Gökçe, beğenilen siyasiler konusunda da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 35.1 ile Türkiye"de en beğenilen lider olduğunu, onu yüzde 15 ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yüzde 8.8 ile Devlet Bahçeli'nin izlediğini belirtti.

AK PARTİ"NİN OYU YÜZDE 43.7

Anket sonuçlarında bugün seçim yapılsa partilerin oy dağılımlarını da açıklayan Prof. Dr. Orhan Gökçe, “Kararsızları dağıtmadan olaya bakacak olursak 38.8 Ak Parti"nin oy potansiyeli var. 6 ay öncesi ile kıyaslarsanız yüzde 34.8"di. CHP"de arttırmış. 6 ay öncesi 17.8"den bugün 21.6"sı oy vereceğini söylüylor. MHP"de yüzde 10.5. Yüzde 14 civarında kararsız bir seçmen var. Bunları dağıttığmız zaman Ak Parti"nin bugünkü oyu 43.7, CHP 25.3, MHP 12.4, BDP"de 6.1 görünüyor” dedi.

Prof. Dr. Orhan Gökçe, 2011 seçiminin AEk Parti için zor olacağını belirterek, “Yüzde 40 oy alsa da iktidarı kaybedelir. Yüzde 26"lık bir seçmen kesimi oyunu her an değiştirebileceğini söylüyor. Bunlar içinde de ülkücü, milliyetçi muhafazakar kesim, demokratlar ve liberaller ağırlıkta. Ocak ve Şubat hiç beklenmedik olaylar oluşabilir. Ak Parti"nin yüzde 8"inde ülkücü ve muhafazakar kesimin oyu var” dedi.

Ak Parti'nin her seçmen kesiminden oy aldığını, CHP ve MHP'de ise durumun farklı olduğunu ileri süren Prof. Dr. Orhan Gökçe, anketin ışığında şu analizi yaptı:

“Ak Parti"nin bugünkü başarısında ülkücü ve milliyetçi muhafazakar kesimin büyük payı var. CHP"nin oy potansiyelini artıracağını öngörüyoruz. Eğer CHP yüzde 28 alsa, BDP de iki dil istedi, bir kaç husus daha BDP dile giterirse, MHP seçmeni Ak Parti"den kopabilir. Çünkü MHP seçmenin ağırlıklı gündemi Türkiye"nin bölünmesi. Dolayasıyla bu türlü taleplar arttığı sürece Ak Parti de bunlara tepki koymazsa, MHP"nin oy potansiyelini arttırma şansı var. Zaten MHP seçmeni partilerinin kendi beklentisini karşılamadığı şeklinde görüş belirtiyor. Yüzde 3 MHP"ye dönse oyu yüzde 14-15"i bulur. CHP yüzde 28 alsa toplamda yüzde 43 olur. AK Parti bu kez yüzde 39"a düşer. Ak Parti şu an da rakipsizmiş gibi görünüyor. Ama öyle değil. Rakipsizlik her an rakibini doğurabilir. MHP"nin oyunu yüzde 3-4 arttırması demek Ak Parti"nin 2011 seçimlerini tek başına en fazla oy almakla beraber iktidar alternafinin Türkiye"de oluştuğu kaanitini taşıyorum.” (aa)