Büyüme, işsizlik gibi dev sorunları çözecek yeni paketler bekleniyor Ekonominin önemli aktörleri de Türkiye'nin hızla gerçek gündemi olan krizle mücadeleye dönmesini istiyor. Seçim sonuçlarının doğru okunması ve kavganın bırakılması talepleri öne çıkıyor..

Türkiye, gündeminden bir seçimi daha çıkardı ve kriz, IMF anlaşması, G20 zirvesi kısacası ekonomi gündeme tekrar konuşulmaya başlandı.
Türkiye'nin önümüzdeki kısa vadede önemli bir ajanda sonuçlandırmayı bekliyor. En kısa tarihlisi büyüme. Bugün açıklanacak olan büyümeyle ilgili tahminler karamsar. En önemli konu ise büyüklüğü 25 milyar dolara kadar çıkabilecek IMF anlaşması. İşte Türkiye'nin çözülmeyi bekleyen sorunları:
- IMF ANLAŞMASI: Türkiye'nin en merak edilen konusu. Özel sektör bir an önce belirsizliğin sona ermesinden yana. Hükümet kanadı ise Türkiye'yi zora sokmayacak bir anlaşma peşinde olduğunu söylüyor. Londra'da 2 Nisan'da başlayacak G20 Zirvesi sırasında IMF Başkanı Kahn ile görüşecek olan Başbakan Erdoğan, görüşmenin hemen haftasında da IMF ile ilgili çalışmaları tekrar masaya yatıracak.
- PAKET HAZIRLIĞI: Restorasyon Programı kapsamında krizin üretim ve istihdamda yarattığı kayıpların telafi edilmesine hedeflenilecek. Reel sektörün sorunlu kredilerinin yapılandırılması ile yeni kredilerle desteklenmesi için bir paket daha açılacak. Bu çerçevede Kredi Garanti Fonu'na, Hazine'den 1 milyar lira aktarılacak.
- ONARIM BÜTÇESİ: 2009 Bütçesi sil baştan ele alınacak. Yüzde 4 büyüme hedefi aşağı çekilecek. Mevcut göstergeler, yüzde 2 civarında küçülmeye işaret etse de hükümet, son çeyrekten itibaren ekonomide nisbi canlanma yaşanacağı varsayımına göre yola çıkacak.
- G20 ZİRVESİ: 2 trilyon dolarlık fon en önemli gündem maddesi.
Çıkacak olumlu kararlar piyasa ve ekonomiyi düzeltmede destek sağlayabilir.

SABAH