Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve AK Parti Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Turkiye'deki seçim sistemiyle ilgili olarak, ''yüzde onluk seçim barajı yüksek, ama insan hakları ihlali değil'' dedi.

AKPM genel kurul toplantıları Strasbourg'da başladı. Çavuşoğlu, genel kurul öncesinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'deki yüzde 10'luk seçim barajıyla ilgili soruyu yanıtladı.

AKPM Başkanı olarak yüzde 10'luk seçim barajının yüksek olduğunu söylediğini kaydeden Çavuşoğlu, öte yandan, bu durumun AİHM tarafından insan hakları ihlali olarak kabul edilmediğini vurguladı.

Çavuşoğlu, bir başka soruya verdiği cevapta ise, Türkiye'de son yıllarda önemli adımlar atıldığını, Kürtçe dershanelerin açılmasının, Kürtçe televizyonun yayına başlamış olmasının ve üniversitelerde Kürtçe enstitülerinin kurulmasının bu yönde atılmış adımlardan olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu bu alanda sağlanan özgürlüklerin genişlemesini ümit ettiğini de sözlerine ekledi.

Basın toplantısında bir soru üzerine AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Avrupa genelinde popülist ve aşırılıkçı siyasi hareketlerin son seçimlerde yükseliş içinde olduğunu gözlemlediklerini ve bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu ''Ekonomik daralma ve sosyal krizin neden olduğu toplumsal kızgınlık, göçmenlik karşıtlığı, İslam karşıtlığı ve Avrupa karşıtlığı algılamalarına neden olan bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz'' diye konuştu.

Romanlar ile ilgili bir soruya verdiği cevapta, AKPM'nin bu konu ile ilgili olarak daha önceden kabul ettiği kararları olduğunun altını çizen AKPM Başkanı Çavuşoğlu, konunun perşembe günü Genel Kurulda tartışılacağını söyledi.

AKPM Başkanı, sorunun çözümü için Avrupa'nın Fransa, Almanya, İtalya gibi büyük ülkeleri de dahil olmak üzere tüm üye ülkelerle birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle ile bugün öğleden sonra yapılacak görüşmede yabancıların entegrasyonu konusunun gündeme geleceğini ifade eden Çavuşoğlu, Avrupa'daki gelişmelerin yanı sıra Avrupa Konseyi'nin reform süreci, Avrupa Konseyi ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi konuları da değerlendireceklerini bildirdi.

-ROMANLARIN SINIRDIŞI EDİLMESİ-

AKPM Sonhabar dönemi, Mevlüt Çavuşoğlu'nun genel kuruldaki açılış konuşması ile başladı.

Açılış konuşmasında 4 Kasımda kabulünün 60. yıldönümü kutlanacak olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) atıfta bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, AİHS'nin imzalanmasından bu yana geçen zaman içerisinde Avrupa'da insan hakları alanında önemli kazanımlar elde edildiğini ifade etti.

Ayrımcılık ile mücadelenin AKPM Başkanı olarak kendisi için büyük önem taşıdığını ifade eden Çavuşoğlu, geçtiğimiz aylarda Avrupa'da yaşayan Romanlar ile ilgili gelişmelerin ayrımcılık konusunda soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Romanların sınırdışı edilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında, sorunun hemen başlangıcında 20 Ağustosta konuyla ilgili duyduğu kaygı ve endişeleri içeren bir açıklama yayımladığını söyleyen Çavuşoğlu, açıklamasında, Romanların sınır dışı edilmesinin Avrupa'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığını artırabileceği uyarısında bulunduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, 20 Ekimde Strasbourg'da Avrupa Konseyi'nin Romanlar konusunda üst düzey toplantı düzenleyeceğini belirtti.

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile bugünkü görüşmesinde entegrasyon konusunu gündeme getireceğini ifade eden AKPM Başkanı Çavuşoğlu, ''Benim anlayışıma göre entegrasyon, asimilasyon anlamına gelmemektedir. Devletlerin entegrasyon konusundaki yasal talepleri ile göçmenlerin kendi kültürel, dinsel ögelerini koruyan bir yaklaşımı birleştirerek entegrasyon konusunda başarıya ulaşmalıyız'' dedi.

Konuşmasında genel kurulda bu hafta ele alınacak raporlar ve başkan olarak gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgiler veren Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi ile Avrupa Birliği arasındaki işbirliğinin öneminin altını çizdi.

AKPM Başkanı Çavuşoğlu perşembe günü yapılacak oturumlarda "Hasta ve Engelli Çocukları Eğitiminin Güvence Altına Alınması" konulu raporun görüşülmesi sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnissa Gül'ün, himayesinde yürütülen ''Eğitim Her Engeli Aşar'' kampanyasına ilişkin bilgi vermek üzere Genel Kurula hitap edeceğini hatırlattı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanlığını gelecek ay Türkiye'ye devredecek olan Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski'ye dönem başkanlığı süresince gerçekleştirdiği çalışmalar için teşekkür eden AKPM Başkanı Çavuşoğlu, konuşmasını ''Prensiplere ve ideallere gerçek hayatta uygulanmaları çok zor dahi olsalar inanmalıyız'' diyerek bitirdi.

A.A.