Türk-İş, işsiz kalanların evde yemek ve magazin programı izlediğini, bunun da bu tip programlara olan talebi artırdığını savundu...

Dünyayı sarsan ekonomik krizin vahim boyutunu rakamlarla açıklayan Türk-İş, televizyonlardaki yemek programları başta olmak üzere kadın-eğlence programlarına tepki gösterdi. Sadece Bursa'da saatte 12 kişinin işten çıkarıldığını belirten Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, "İşçiler işinden oluyor, evlerine boynu bükük gidiyor, televizyonlarda magazin programlarından, yemek programlarından geçilmiyor. Boyalı basına kızma sebebim; ben evde çocuğumun cebine simit parası koyamazken, karıma bir çorba kaynatacak parayı veremezken, orda iki tane bilmem neresi kırık çıkıyor, 'damak tadıma uymadı' diyor. Benim çocuğum bunlara özlem duyuyor. Aile içi şiddetler başlıyor" dedi.

Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca yaptığı açıklamada, 2009 yılının ilk ayında Bursa'da 8 bin 401 işçinin işten çıkarıldığını hatırlatarak, bunun günde 280 kişi, saatte yaklaşık 12 kişinin işten çıkarılması anlamına geldiğine dikkat çekti. Bu rakamların Türkiye'deki çalışma hayatının sıkıntılarının nereye doğru gittiğini açıkça gösterdiğini kaydeden Kanca, krizle beraber Türkiye'deki sosyal dengenin her geçen gün bozulduğunu iddia etti. Kanca, "Ahlak çöküntüsü had safhaya geldi. Zina ve fuhuş had safhada. Yarın bir sosyal patlamayla karşı karşıya kalmamız an meselesi, bu uyarıyı bütün meydanlardan yapıyoruz. Hala, 'bize sıkıntı gelmedi' deyip halkı uyutmak, televizyon ekranlarına bağlamak, kumar seyrettirmek, yemek yarışları seyrettirmek, eş bulmak bizim işimiz değil. Bizim işimiz iş ve aş biz iş ve aş istiyoruz. Maalesef hükümet kafasına takmış seçimi. Bizim derdimiz geçim, 29'unda görüşürüz inşallah" dedi.
Dış kaynaklı krizin Türkiye'deki etkilerini azaltmak için hükümetin hurda araçlara yönelik düzenlemesini yerinde bulduğunu açıklayan Mehmet Kanca, hükümeti bu adımdan dolayı tebrik ettiğini söyledi. Kanca, "Çok eski araçların künyeden düşürülerek, pert edilmesi bu araç sahiplerine araç almalarının kolaylaştırılması, araç almaya özendirirken ÖTV ile KDV'nin kaldırılmasını istemiştik. Galiba sözümüzü biraz dinlediler, kendilerini kutluyorum. Ama iç piyasayı mutlaka canlardımak zorundayız. İç piyasayı canlandırabilmek, yan sanayiyi çalıştırabilmek için mutlaka bir şeylerin yapılması lazım. Biz sendikalar olarak bu konuda bütün özverili hareketlerimizi koyuyoruz. Yeter ki bizim özverimize karşılık özveri verilsin. Tek amacımız var; üretmek, kazandırmak ve kazanmak" diye konuştu.

İşten çıkarılanların dram yaşadığına işaret eden Kanca, televizyon kanallarındaki eğlence programlarına da tepki gösterdi. Kanca, işten çıkarılan bir kişinin yaşadığı psikolojik travmayı şöyle özetledi:

"Sabah evinden 'işe gidiyorum' diyerek çıkıyor işsiz arkadaş. Yaklaşık bir yıldır işsiz, neden yalan söylüyor; çünkü çocuğunun psikolojik konumunu etkilememek için. Akşam eve döndüğünde, içeriye bir baba gibi giremiyor, neden evde çorba kaynatamadığı için. Boyalı basına kızma sebebim; ben evde çocuğumun cebine simit parası koyamazken, karıma bir çorba kaynatacak parayı veremezken, orda iki tane bilmem neresi kırık çıkıyor, 'damak tadıma uymadı' diyor. Benim çocuğum bunlara özlem duyuyor. Aile içi şiddetler başlıyor, bu aile içi şiddetlerin azalabilmesi için boyalı medyadan bunların uzaklaştırılması lazım. İnsanlarla dalga geçilmemesi lazım."

SABAH