SBS sonuçlarındaki çelişkiler nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı"na sonuçların açıklandığı günden bu yana binlerce şikayet yağdı.

Ortaöğretim Kurumlar Sınavı"nın (OKS) yerine getirilen ve bu yıl ilk defa uygulanan SBS"nin sonuçları 31 Temmuz itibariyle açıklandı. Öğrenciler sonuç ekranından sınıf puanını, davranış puanını, yılsonu başarı puanını ve sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevap sayılarını gördüler. Öğrencilerin sıralaması sonuç ekranında yer almazken, bu şekilde hesaplanacak puanlardan ilköğretim 6. sınıflar için yüzde 25'i, ilköğretim 7. sınıflar için yüzde 35'i ve ilköğretim 8. sınıflar için de yüzde 40'ı alınarak toplam bir puan ortaya çıkacak. Bu puan gelecek sene itibariyle Fen, Anadolu ve diğer liselere yerleştirmede esas alınacak. Ancak sonuçların açıklanması ile beraber, sonuçlarla ilgili Bakanlığa binlerce şikayet geldi.

Bakanlığa yapılan şikayetlerin geneli, sınıf puanındaki “adaletsiz” dağılımdan kaynaklanıyor. Aynı okulda bulunan iki öğrenci yakın puanlar alırken, yılsonu başarı puanı ve davranış puanı yüksek olan öğrencinin sınıf puanı diğer öğrenciden düşük geliyor. Söz konusu şikayetlerde bu durumun nedeni sorulurken, puanların nasıl hesaplandığının yanıtlanması isteniyor.

-YILSONU BAŞARI VE DAVRANIŞ PUAN YÜKSEK OLANA, DÜŞÜK OKUL PUANI-

Bir veli çocuğunun SBS sınavından 407,289 puan aldığını, öğrencinin yılsonu başarı puanının 81.75, davranış puanının ise 94 olduğunu belirtiyor. Bu öğrenciye sınıf puanı sadece 9.0 veriliyor. Aynı sınıftaki diğer bir öğrencinin ise yılsonu başarı puanı ve davranış puanları
düşük olmasına karşın sınıf puanı 24 geliyor. Veli, “Bunun sebebini anlayamadım. Benim çocuğumun hakkını yeme gibi bir durumdan kuşkulandım” diyor. Veli, referans olması amacıyla da şikayet mektubunda aynı sınıfta okuyan iki öğrencinin TC numaralarını vererek durumun açıklanmasını istiyor.

Bir öğrenci de şikayet mektubunda, “SBS sonuçlarında okul puanları neye göre veriliyor? Benim okul ortalamam 92,11 olup SBS sonucuma sınıf puanım 14 olarak verildi. Arkadaşımın ortalaması 93 olup 20 puan verildi. Aradaki farkı anlayamadım bilgilenmek istiyorum” dedi.

-BAŞARILI ÖĞRENCİYE “EKSİ” OKUL PUANI-

Başka bir öğrenci de SBS puanının 454.147, yol sonu başarı puanının 80.88, davranış notunun ise 89 olduğunu belirterek, sınıf puanının “-“ (eksi) gelmesi nedeniyle puanının 447.98 olduğunu belirtiyor. Öğrenci, sınıf arkadaşının SBS puanının 246.356, yılsonu başarı puanının 49.19, davranış notunun ise 78 olmasına karşın kendisinin 257.529 puan aldığını belirtiyor. Öğrenci, “Benim puanım düşerken aynı sınıfta olmamıza rağmen onun puanı yükselmiştir. Bunun nedeninin açıklanmasını ve tarafıma bildirilmesini arz ederim” diyor.

Bir veli, çocuğunun SBS"den 377.848 almasına karşın sınıf puanı ile puanının 367.699"a düştüğünü, aynı koşullardaki başka kişilerle karşılaştırma yapıldığında ise diğer çocukların puanlarının yükseldiğini gördüklerini belirtiyor. Veli, “Ben bu konu hakkında bilgi almak istiyorum ve çocuğumun almış olduğu SBS puanının altına düşme olmamasını istiyorum gereken bilgileri tarafınızdan öğrenmek istiyorum” isteğinde bulundu.

-DAVRANIŞ PUANI 100 OLAN ÖĞRENCİYE “EKSİ” SINIF PUANI-

Başka bir veli çocuğunun kimlik bilgilerini vererek, yılsonu başarı puanı ve davranış puanının sınıf puanına katkı yapması yerine puanını azalttığına işaret ediyor. Söz konusu öğrenci SBS"den 462.202 puan alırken, Yılsonu Başarı Puanı85,26, Davranış Puanı ise 100 olmasına karşın sınıf puanı ile beraber aldığı puan 462.029"a geriliyor.

- İKİZLERDE BAŞARISIZ OLANA YÜKSEK PUAN-


Bir veli 6. sınıfta aynı sınıfta okuyan ikiz çocuklarının olduğunu belirterek, ikizlerden birinin 413.172 puan, kardeşinin ise 316.978 aldığını kaydediyor. 413.172 alan kardeşin başarı puanı 82,77 olurken davranış puanı 100 olmasına rağmen sınıf puanı olarak 8.821 puan alabiliyorb başarı puanı 66.95, davranış puanı ise 80 olan diğer kardeşin sınıf puanı ise 12.082 geliyor. Veli “Çocuklar aynı okul ve aynı sınıfta okuyor olurken, okul başarısı yüksek olan öğrenciye 8 puan civarında puan eklenirken, başarısı diğerinden daha düşük olan öğrencime nasıl oluyor da 12 puan eklenmektedir” sorusunu soruyor.

Başka bir öğrenci ise ortalamasının 92.11 olduğunu sınıf puanım 14 geldiğini belirtirken arkadaşımın ortalamasının 93 olmasına karşın neden 20 puan aldığının açıklanmasını istiyor.

Vatan