Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, “Yoksa bu para şehir hastanelerinin kira ve diğer müşteri garantili hizmet bedelleri için şirketlere mi aktarıldı?” diye sordu.

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı’na yönelik denetim raporunu değerlendirdi. Hekimler, 2021’de SGK’nin, bakanlığa bağlı hastanelerde tedavi gören Genel Sağlık Sigortalılı (GSS) ve bakmakla yükümlü olduğu hastaların sağlık hizmeti giderleri için global bütçe olarak 81 milyar 160 milyon TL ödeme yaptığını anımsattı.

Demir ve Kılıç, “Ancak, Sağlık Bakanlığı tarafından 2021’de Medula’ya girilen sağlık hizmetlerinin toplam tutarının 38 milyar 858 milyon TL olduğu tespit edilmiştir. Toplam tahakkuk tutarı götürü bedel sözleşme tutarından düşük olup aradaki fark 42 milyar 302 milyon TL’dir” dedi.

Bakanlığa sorular

BirGün'ün haberine göre, Bakanlığın hastaların tedavisi için SGK’dan fazladan avans olarak aldığı 42 milyar 302 milyon TL’yi nereye harcadığı konusunun muamma olduğunu vurgulayan doktorlar, özetle şunları söyledi:

“SGK 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporunda ‘Bulgu 9: Sağlık Bakanlığından sağlık hizmeti alımında götürü bedel olarak ödenen tutar ile tahakkuk tutarı arasındaki farkın tahsil edilmesine ilişkin düzenleme bulunmaması’ ibaresi yer almakta.

Sonuç olarak SGK 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu tespitine göre; 2021’de Sağlık Bakanlığı bünyesinde yer alan sağlık kurum ve kuruluşları, Genel Sağlık Sigortalı ve bakmakla yükümlü olduğu hastaların sağlık hizmeti giderleri için 38 milyar 858 milyon TL hizmet üretmesine karşın SGK, Sağlık Bakanlığı’na 81 milyar 160 milyon TL avans ödemesi yapmıştır. Verilen tedavi hizmetlerine ilişkin toplam tahakkuk tutarının götürü bedel sözleşme tutarından düşük olup aradaki fark 42 milyar 302 milyon TL’dir. Bu fark terkin edilmemiş ve Kurum bütçesine aktarılmadığı gibi nereye harcadığı konusu da bilinmemektedir.”