O FİRMALARA PARA AKITTILAR

AK Partili Konya Büyükşehir Belediyesi bazı firmalara nasıl para akıttı. İşte örnekler…. Konya Belediyesi “Beyşehir Akyokuş Yaya Köprüsü İnşaatı” işini 7 Milyon 765 bin TL bedel ile ihale etmiştir. Sayıştay yapılan işi yerinde görmek istemiş, inceleme heyeti ile birlikte inşaatın yapıldığı yere gitmiştir. Sayıştay incelemeye gitmiş gitmesine ama ihale konusu işlerin yapılmadığını, yerinde yeller estiğini görmüştür.

FOTOĞRAFLARI MEVCUTMUŞ!

Sayıştay denetlerken yanından bulunan kontrol teşkilatı görevlileri söz konusu imalatların yapıldığını, her bir imalatın bitmiş halinin fotoğraflarının mevcut olduğunu ancak bu imalatların başka bir ihale kapsamında söküldüğünü belirtmişlerdir! Bunun üzerine Sayıştay, Kontrol teşkilatı görevlilerinden “söz konusu imalatların yapıldığı ancak yapılan incelemede yerinde mevcut olmadığı” hususlarını içeren bir tutanak almıştır.

İHALE BİTİMİNDEN SONRA MİKTARLAR ARTIYOR

Bir diğer örnek… Bedesten Çarsısı Sağlıklaştırması İkmal İnşaatı…”İhale bedeli 30 Milyon 815 bin TL. Sayıştay raporunda belirtilen hususları noktasına dokunmadan aktarıyorum; İhalenin belirlenen firmaya verilmesi için ihale kalem sayıları arttırılıyor. İhaleyi alacak firma şartnamede yer alan, aslında hiç yapılmayacak veya çok az kısmı yapılacak olan işler için rakiplerinden ve maliyet hesaplamalarındaki fiyatlardan çok daha düşük fiyat teklifleri veriyor.  Büyük ve karlı iş kalemleri için ise yüksek karlı fiyatlar veriyor. Belediye ise yüksek karlı ve yüksek maliyetli işleri ihale bitiminden sonra miktarlarını arttırarak ihaleyi alan firmaya kazanç üstüne kazanç sağlatıyor.

İhalenin belirlenen firmaya verilmesi için ihale kalem sayıları arttırılıyor. İhaleyi alacak firma şartnamede yer alan, aslında hiç yapılmayacak veya çok az kısmı yapılacak olan işler için rakiplerinden ve maliyet hesaplamalarındaki fiyatlardan çok daha düşük fiyat teklifleri veriyor.

Yazının devamı için tıklayın...