Aydın, Efeler’de yeni bir jeotermal kaynak arama sondajı yapılmak için hazırlıklara başlandı.

Bu santral Efelerin tepesinde, neredeyse şehrin içinde yapılmak isteniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinde 23.12.2020 tarihinde yapılan duyuru ile “AYDIN ili EFELER, ilçesi Yılmazköy Mahallesi Civarı mevkiindeki KÇS KAHRAMANMARAŞ ÇİMENTO BETON SANAYİ VE MADENCİLİK İŞLETMELERİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan JEOTERMAL KAYNAK ARAMA SONDAJI AK 13-14 ve AY 22-23 (İşletme Ruhsatı No: J-700) projesi ile ilgili olarak AYDIN Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.” şeklinde açıklama yapıldı[1].

Proje Tanıtım Dosyasına” ulaşmak isteyen okurlarımız dipnotta yer alan linki tıklamanız yeterli [2].

Bu proje nerede yapılıyor?

Proje Aydın, Efeler İlçesi, Yılmazköy Mahallesi civarında gerçekleştiriliyor.

Bu projeyi kim yapıyor?

KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri A.Ş.

Bu proje ile yeni bir jeotermal enerji santralimi oluşturulacak?

Proje ile “J-700” işletme ruhsat numaralı 3.847,51 Ha’lık “Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular İşletme Ruhsatı” sınırları içerisinde planlanan jeotermal kaynak arama sondajı faaliyeti ile ilgili. Sondaj ile elde edilen sıcaklık, debi vb. değerler sonucu kuyular Ken Kipaş JES (24MWe) nde üretim veya re-enjeksiyon kuyusu olarak kullanılacak.

Proje konusu jeotermal kaynak arama sondaj noktalarının kuş uçumu yaklaşık mesafelerde en yakın yerleşim birimlerine olan uzaklığı ne kadar?

1.Sondaj Sahası (AK 13-14), Aydın İl Merkezi Orta Mahallenin 1 km kuzeydoğusunda, Yılmazköy Mahallesinin 1,2 km batısında, Orta Mahalledeki en yakın bağ evinin 225 m kuzeyinde, ADÜ kampüsünün 700-800 metre kuzeydoğusunda,

2.Sondaj Sahası (AY 22-23), Aydın İl Merkezi Orta Mahallenin 1,4 km kuzeydoğusunda, Yılmazköy Mahallesinin 340 m batısında, Yılmazköy Mahallesindeki en yakın bağ evinin 50 m doğusunda, ADÜ kampüsünün 700-1500 metre kuzeydoğusunda yer alıyor.

       Proje kapsamında sondaj alanlarının bulunduğu taşınmazların niteliği ne?

       Sondaj alanları 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı üzerinde incelendiğinde;

       1.Sondaj sahasının tamamı “Katı Atık Depolama” alanı olarak işaretlenmiş alanda bulunuyor.

 

       2.Sondaj sahasının tamamı “Tarım Arazisi” olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde kalmaktadır.

       Faaliyet alanlarının yakın çevresi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı üzerinde incelendiğinde ise; 1.sondaj sahası ve 2. sondaj sahası çevresinde kentsel gelişme alanı, tarım arazileri ve orman alanı olarak adlandırılan alanlar bulunmaktadır.

       Hukuki olarak proje hangi aşamada?

       Proje ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinde 23.12.2020 tarihinde yapılan duyuru ile projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. Yani henüz verilmiş bir ÇED kararı bulunmamaktadır.

       Proje kapsamında ÇED süreci tamamlanmadan açılmış kuyu var mıdır?

       Bu proje kapsamında, belli bölgelerde hafriyat çalışmaları yapılarak, her iki sondaj alanında da birer kuyu olmak üzere iki kuyu açıldığına ilişkin bilgi tarafımıza ulaşmıştır. Eğer bu bilgi doğru ise, o zaman öncelikle Aydın Valiliği’ne su soruyu sormamız gerekiyor;

       Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 6/3.maddesi “Bu Yönetmeliğe tabi projeler için "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.” hükmünü içermektedir.

       Bu madde uyarınca, "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez hükmü yer almasına rağmen, söz konusu proje alanında hafriyat çalışmaları ve kuyu açılması nasıl yapılabilmiştir?

       Gelelim işin diğer can alıcı noktasına.

       Yukarıda ayrıntıları ile açıklandığı üzere; 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planına göre 1.sondaj alanının tamamı “Katı Atık Depolama” alanı olarak işaretlenmiş alanda bulunmaktadır. Ve bu alanda da ÇED süreci tamamlanmadan, Yönetmeliğin 6/3.maddesine aykırı olarak bir kuyu açılmıştır.

       Aydın Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bugüne kadar olduğu gibi durumu görmemezlikten gelmektedir.

       1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Notlarının 3.10.6. maddesinde Katı Atık Tesisleri Alanı ile ilgili olarak “Katı atık transfer, bertaraf ve geri kazanım tesislerine ilişkin alt ölçekli imar planları, bu planda değişiklik yapılmaksızın ilgili ilçe belediyeleri ve Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanabilir. Bu alanlara ilişkin yapılaşma koşulları ve alan çevresinde alınacak önlemler alt ölçekli planlarda belirlenecektir.” hükmü yer almaktadır.

       Bu nedenlerle, olayın diğer muhatabı olarak ABB Başkanı Özlem Çerçioğlu’na soruyorum.

“Katı Atık Depolama” alanı içerisinde yapılmaya çalışılan jeotermal kaynak arama sondajına izin verecek misiniz?

“Katı Atık Depolama” alanı içerisinde ÇED kararı alınmadan Yönetmeliğin 6/3.maddesine aykırı olarak bir kuyu açılmasına neden izin verdiniz? Nasıl oldu da ABB bu sondajı göremedi?

“Katı Atık Depolama” alanı içerisinde Aydın Büyükşehir Belediyesinden izin alınmadan nasıl olup ta böyle bir faaliyet gerçekleşebiliyor?

Değerli okurlarımız 2021 yılı sağlık, mutluluk ve huzur getirsin. Her şey gönlünüzce olsun.

 

[1] http://akinyakan.av.tr/2020/12/aydin-efeler-yilmazkoy-mahallesinde-kcs-kahramanmaras-cimento-beton-sanayi-ve-madencilik-isletmeleri-a-s-tarafindan-yapilmasi-planlanan-jeotermal-kaynak-arama-sondaji-projesi-ile-ilgili-olarak-ced/

[2] http://eced.csb.gov.tr/ced/jsp/ek1/32433#