Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki devlet erkanı Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu. Anıtkabir, Türkiye'nin dört bir yanından getirilen 40 bin dal çiçek, bin 500 bitkiyle donatıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreni ile anıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı.

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Gül, üzerinde “Cumhurbaşkanı' yazan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Gül, Anıtkabir Özel Defterine 'Büyük Atatürk, ebediyete intikalinizin 71. yıldönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Modern, demokratik, müreffeh ve hür bir ülke olarak geleceğe umutla bakan Türkiye, yoluna emin adımlarla devam etmektedir” yazdı.

O hepimizin ortak değeridir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Büyük bir asker olmasının yanında Atatürk, çağın gereklerini bilen, toplumun dinamiklerini doğru anlayan, insanları doğru yönlendiren gerçekçi, yenilikçi bir devlet adamı ve lider olarak tarihe damgasını vurmuştur. O, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran siyaset ve devlet adamı olarak hepimizin ortak değeridir' dedi. Gül, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Atatürk'ü ebediyete intikalinin 71. yılında saygı ve rahmetle andığını dile getirdi. Türk milletinin, bugün de Atatürk'ün hatırasını yad ederken kendisine olan şükran duygularını bir kez daha gösterdiğini belirten Gül, düzenlenen törenlerin, Cumhuriyet'in değerlerinin milletin değerleri olduğunu en güçlü şekilde ifade ettiğini kaydetti.

Gözyaşlarını tutamadı

Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı. Nöbet tutan erlerin törende duygulandığı ve gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Başında 20 dakika nöbet

Atatürk'ün yaşayan son muhafız çavuşu olan Ordulu 106 yaşındaki Ömer Çam, Atütürk'ün son günlerini anlattı. Ordu'nun Akkuş ilçesi Gedikli köyünde yaşayan Ömer Çam, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün son muhafız çavuşu olarak biliniyor. Askerliği boyunca Atatürk'e 5 ay boyunca hizmet ettiğini ifade eden Mehmet Çavuş, "Suyunu ben verirdim. Ölümünden sonra da naşının başında 20 dakika nöbet tutma şerefine erdim" dedi.

Osman Baydemir komutanla tokalaştı

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yıl dönümünde Diyarbakır'da törenlerle anıldı. 10 Kasım Atatürk'ü anma törenine Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Garnizon ve 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Akın Öztürk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir katıldı. Vali Mutlu törende gözayaşlarına hakim olamazken İstiklal Marşı'nı okuyan DTP'li Baydemir tören sonrası 7. Kolordu Komutanı Salih Zeki Çolak ile tokalaştı.

Erciyes'e anma tırmanışı

Atatürk'ün ebediyete intikalinin 71. yılı nedeniyle Kayseri'de 5 dağcı, Erciyes Dağı'na saygı tırmanışı yaptı. Dağcılık Federasyonu Kayseri Temsilcisi İsmail Yılmaz başkanlığında Kemal Işıtan, Murat Işıtan, Onur Duman ve Çınar Tektaş adlı dağcılar, saat 01.00'de Erciyes Kayak Merkezi'nden hareket edip, Şeytanderesi kulvarını izleyip sabah saat 09.00'da 3 bin 916 metre yükseklikteki zirveye ulaştı. Dağcılar saat 09.05'te zirvede Atatürk için 5 dakika saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı okudu. Tırmanışın geleneksel olarak yapıldığı belirtildi./yeni şafak