Savunma harcamalarındaki 78 milyar dolarlık kesinti, Savunma Bakanı Robert Gates'in, yetersiz silahlanma programlarının durdurularak, israfı önlemek amacıyla geçen yıl başlattığı maliyetlerde 100 milyar dolarlık tasarrufa ilaveten yapılacak.

Kesintiler, 2001 yılında New York ve Washington'da düzenlenen 11 Eylül saldırılarından bu yana en büyük harcama kesintisi oluyor. Geçen yıl 700 milyar dolardan fazla olan savunma bütçesinin büyüklüğü ABD federal hükümet bütçesinde ilk sırada yer alıyor. Savunma harcamalarında kesintiye gidilirken, askeri birliklerin sayısı yüzde 6 azaltılacak, pahalı askeri silah alımlarının bazıları iptal edilecek, ancak Irak ve Afganistan'ın 1 trilyon dolarlık bütçesinde kesinti yapılmayacak.

Savunma Bakanlığının (Pentagon) harcamalarındaki kesintilerin büyük bölümü idari maliyetlerin azaltılması, yeni örgütsel verimlilikler ve ''bürokratik yapılarda güçlü temizlik'' adı altında personel maliyetlerinin düşürülmesi yoluyla yapılacak.

Gates, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ''Pentagon, ABD'nin mali sorunlarını çözmede üstüne düşen rolü oynamalı. 11 Eylül'den sonra maliyetin nadiren düşünüldüğü yerde paranın sonsuz olduğu kültürüne son vermek istiyorum. Tasarrufların büyük bölümü, 100'den fazla general ve amiral, 200'den fazla üst düzey sivil personel azaltılarak, gereksiz programlar iptal edilerek ve idari maliyetler düşürülerek yapılacak'' dedi.

Pentagon'un bütçesinin 2012 yılında yüzde 3 büyümeyle 553 milyar dolar olması bekleniyor. Gates, savunma harcamalarının 2014 yılına kadar yavaş artacağını, 2015 ve 2016 yılında ise değişmeyeceğini belirtti.

Gates, maliyetlerde 100 milyar dolarlık tasarrufun bütçeden kesilmeyeceğini, ancak gemi yapımı, füze savunması, istihbarat, keşif, yaralı askelere sağlık hizmeti ve diğer programlarda yeniden yapılandırmayla sağlanacağını ifade etti.

Savunma harcamalarında kesinti kapsamında ıskartaya çıkarılacak önemli silah sistemleri programı arasında amfibi Seferi Muharebe Aracı (EFV) bulunuyor. Buna ilaveten Pentagon, karadan havaya füze programına son verecek. Bu arada Pentagon, 2015 yılında kara kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinde 47 bin askeri azaltmayı planlıyor.

Gates, ''Konuştuğumuz rakamlar göreli olarak küçük ve kara kuvvetleri halen dört yıl öncesine göre önemli bir büyüklüğe sahip'' dedi.

İptal edilecek programlar arasında 13 milyar dolarlık deniz piyadeleri çıkarma gemisi programını da sayan Gates, maliyeti azaltmak için alınan önlemlerin yeni nesil savaş uçağı F-35 siparişlerinin azaltılmasını kapsadığını da söyledi.

Silah alımlarındaki önemli kesintiler, silah sanayi seçim bölgelerinde istihdam yarattığı için ABD Kongresi'nde bu seçim bölgelerinin üyeleri ve senatörlerinin muhalefetiyle karşılaşıyor.