Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını yürüten özel yetkili savcıların amiri konumundaki Başsavcı Turan Çolakkadı'nın evinin yanındaki bir trafoya ölüm tehdidi mesajları yazıldı. Emniyet, olası bir suikasta karşı alarma geçti.

Ergenekon ve Balyoz gibi önemli soruşturmaları yürüten özel yetkili savcıların amiri konumundaki İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın evinin yanındaki bir elektrik trafosunun duvarına yazılmış gizemli yazılar Emniyet'i suikast alarmına geçirdi. Başsavcının evinin bulunduğu lojmanın etrafında olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Emniyet, yazıyı yazan meçhul kişi ya da kişileri bulmak için çalışma başlattı. Güvenlik birimlerini alarma geçiren olaylar dizisi, 24 Ocak'ta başsavcının, İstanbul Emniyeti Koruma Şube Müdürlüğü'nde görev yapan korumalarının trafoya yazılmış yazıları fark etmelerinden sonra başladı. Duvarda "SAVCI", "KILLI WAS HERE ", "GUY FAWKES", "NOVEMBER 5th" gibi yazıların yanı sıra bir gamalı haç sembolünün bulunduğunu gören korumalar, İngilizce bilmedikleri için yazılanlara önce anlam veremediler. Ancak daha sonra yazılar bir İngilizce öğretmeni tarafından tercüme edilince polis olayı geniş çaplı olarak soruşturmaya başladı.

KURU KAFALI MESAJ
SABAH Özel İstihbarat Bölümü, başsavcının İstanbul'un adını gizlediğimiz bir semtindeki D. sokakta bulunan evinin yanındaki elektrik trafosunu görüntüledi. 'Savcı' kelimesinin, trafonun metal kapısının üzerindeki kuru kafa resminin hemen yanına yazılması anlamlı bulundu. Emniyet birimleri, savcının çift yönlü olarak geçiş güzergâhında bulunan trafonun, tehdit mesajlarını yazmak için özellikle seçildiğine inanıyor. Elektrik trafolarının bir bomba düzeneği yerleştirildiğinde ekstra patlayıcı vazifesini gördüğü biliniyor. Bu yüzden olay yeri inceleme ekipleri trafonun içinde bomba araması da yaptı. Öte yandan Emniyet'in kriminal laboratuvarında yazının boya mı yoksa spreyle mi yazıldığı araştırılıyor. İstihbarat şubesi, Ergenekon soruşturmalarını yürüten savcıların amiri konumundaki başsavcının "Ergenekonvari" bir derin yapılanma tarafından hedef seçilmiş olma ihtimali üzerinde duruyor. Yazıyı yazan kişi ya da kişilerin, gelmiş geçmiş en büyük anarşistlerden biri olarak kabul edilen Guy Fawkes'un hikâyesini bilmesi ve "November 5th" (Kasımın beşi), yani İngiltere'de parlamento binasının 1605'te havaya uçurulmasının planlandığı tarihi de trafoya yazmış olması, olayı daha da dikkat çekici hale getiriyor. Polis bu nedenle soruşturma dosyasına, hem Guy Fawkes hem de ondan ilham alınarak oluşturulmuş bir çizgi roman karakterinin hikâyesinin anlatıldığı "V for Vendetta" filmi hakkında Ekşi Sözlük'ten yapılmış alıntılar ekledi.

POLİS SEFERBER OLDU
Gizemli yazıları ilk olarak Başsavcı Çolakkadı'nın ikametgâhındaki koruması Osman Köprü gördü. 24 Ocak'ta saat 12:20 sularında yazıları fark eden Köprü yazılara bir anlam veremedi. Olay sıcağı sıcağına, bölgeye bakan G. Polis Merkezi'ne bildirildi. Olay yerine emniyetin istihbarat, terör ve olay yeri inceleme şubelerinden 30'a yakın polis geldi. Yazıları tercüme etmek için bölgedeki bir meslek lisesinde İngilizce öğretmenliği yapan Güray B.'den yardım istendi. Güray B., "KILLI"nın "killing"in kısaltılmışı olarak yazılmış olabileceğini söyledi ve cümleleri tercüme etti. Polis tutanağına göre trafonun duvarına ve kapısına "Cinayet burada işlenecek", "Kasımın beşinde" anlamına gelen cümleler yazılmıştı. Polis, yazıyı yazan kişi ya da kişileri bulmak amacıyla bölgedeki iki bankanın yanı sıra iki eczanenin ve bir kolejin kamera kayıtlarını ve baz istasyonu kayıtlarını incelemeye başladı. Soruşturmayı terör yönünden Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Emin Aydinç yürütüyor. Ayrıca Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı da olayı adli yönden soruşturuyor. Dosyadaki fotoğraflar Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) da gönderildi. Ayrıca koruma şubeye de başsavcının koruma sayısının artırılması için yazı yazıldı, ancak henüz koruma sayısı artırılmış değil.

sabah