Adalet Bakanlığı hazırladığı HSYK yasa tasarısını, TBMM Başkanlığı'na gönderdi. Tasarının çıkması halinde Şemdinli savcısı Sarıkaya ve Evren hakkında iddianame hazırlayan Savcı Kayasu mesleğe dönebilecek

ADALET Bakanlığı anayasa değişikliğine paralel olarak hazırladığı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasa tasarısını, TBMM Başkanlığı'na gönderdi.
Tasarıdaki en kritik maddelerden biri, eski HSYK'nın meslekten attığı hakim ve savcılara geri dönüş yolunun açılması oldu. Tasarının, geçici 3. maddesi ile 13 Mayıs 1981 tarihli yasa ile kurulan eski HSYK'nın meslekten attığı hakim ve savcılara yönelik düzenleme yapıldı. Buna göre, meslekten atılan hakim ve savcılar yeni yasanın yürürlüğe girmesinden 60 gün içinde HSYK Genel Kurulu'na başvurabilecek. Genel Kurul, usulüne uygun yapılan başvuru üzerine, dosyayı inceleyerek, mesleğe geri dönüş yapmak isteyen hakim ve savcının yazılı veya sözlü savunmasını alacak. Bu savunmaya göre, başvurunun kabulüne veya reddine karar verecek. Genel Kurul, mesleğe geri dönüş başvurusunu kabul ederse, hakimlik ve savcılık mesleğine kabulde aranan niteliklerin kaybedilmemiş olması koşulunu arayacak. Bu koşulların varlığı halinde, ilgili kişinin hakimlik veya savcılık mesleğine tekrar atanmasına karar verecek. Mesleğe geri dönmesine karar verilen hakim ve savcılara yönelik bu kararlar, yargı denetimi dışında tutulacak. Bu kararlara itiraz yolu kapalı olacak. Yani mesleğine geri dönme imkanı sağlayan hakim veya savcıya aksi yönde dava açılamayacak.
Böylece Şemdinli iddianamesini hazırladığı için meslekten atılan Savcı Ferhat Sarıkaya ile Kenan Evren hakkında 'darbe yapmak suçundan' iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen Savcı Sacit Kayasu'ya geri dönüş kapısı açıldı. Başvurunun reddi halinde ilgili kişi, 10 gün içinde Genel Kurul'dan yeniden inceleme talebinde de bulunabilecek. Ancak inceleme talebi üzerine verilen karar kesin olacak. Başvurunun reddine ilişkin kesinleşen kararların iptali için de Danıştay'a başvuru yapılabilecek. Tasarıya göre, HSYK 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul, 3 daire halinde çalışacak. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulda tabii olarak yer alacak. Tasarıda, yeni HSYK'nın meslekten ihraç kararlarına ilişkin başvurular da düzenlendi.