Ergenekon davasında Mahkeme, Tuncay Güney'le ilgili dosyayı göndermeyeceğini belirten savcının "gizlilik" gerekçeli olumsuz yazısını aynen geri gönderdi.


Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, dünkü duruşmasında, Tuncay Güney hakkında yürütülen soruşturma dosyasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilmediği belirtilmişti. Savcılık tarafından gönderilen cevap yazısında, dosyanın şüphelisi Tuncay Güney'in yurtdışında ifadesinin alınmasına yönelik çalışmalar yapıldığı ve dosyanın gizlilik kararının bulunması nedeniyle Güney'in soruşturma işlemlerinin de halen devam ettiği belirtilerek, dosyanın gönderilemediği ifade edildi.

Cumhuriyet Savcılığının bu cevabı üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden savcılığa yazı yazdı. 24 aralık 2008 tarihli yazıda, Tuncay Güney'le ilgili soruşturma dosyasının devam eden Ergenekon davasıyla ilgisinin olduğu ve kovuşturmaya katkısı olacağının açık olduğu belirtildi.

MAHKEME SAVCIYA ANAYAYASAYI HATIRLATTI

Mahkeme, Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 138 / 4'ncü maddesi gereğince ilgili mercilerin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduklarını belirterek, görülmekte olan dava ile hukuki ve fiili irtibatı kuvvetle muhtemel olan Güney hakkındaki dosyanın, gizliliğinin gerekçe gösterilmesi mahkemeyi bağlamalayağı belirtildi. Yazıda şöyle denildi : " Hiçbir bağ bulunmayan bir soruşturma dosyası hakkında bile, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması temel görevi olan mahkemelere karşı, soruşturmanın gizliliği ilkesinin gerekçe gösterilemeyeceğinin açık olduğu, Ceza Muhakemesi Kanununa göre, soruşturmanın gizliliği kararını veren makamın savcılık değil, mahkeme olması ve bu konudaki taktir hakkının da mahkemeye ait olması, soruşturmanın gizliliği konusundaki duyarlılığın, birçok konuda savcılık kararını onama konumunda bulunan mahkeme tarafından bihakkın gösterileceğinin her türlü izahtan vareste olduğu, mahkeme tarafından yazılı olarak istenilen bilgilere cevap verilmesinin bir zorunluluk olduğu, aksi durumun kanuni sorumluluk doğuracağı göz önünde bulundurulacağından 22.12 2008 tarihli yazınız, iade edilmiştir" denildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu yazıya cevap verilerek, soruşturma kapsamında hakkında işlem yürütülen Tuncay Güney'le ilgili kısmın gönderilmesini istedi.

DHA