Cumhuriyet Savcısı, “Atatürk"ü sevmiyorum, Humeyni"yi seviyorum” diyen iki kişi hakkında takipsizlik kararı verdi. Atatürk"ü korumak için özel kanunlara ihtiyaç olmadığını belirten Savcı, “Onlar sevmiyor diye Atatürk değerinden hiçbir şey kaybetmez” dedi.

Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı"nca Atatürk"ün hatırasına alenen hakaret suçlamasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Yalçın, “Atatürk"ü sevmiyorum, Humeyni"yi seviyorum” diyen Nuray Canan Bezirgan ve Kevser Çakır hakkında takipsizlik kararı verdi.

Atatürk"ün değerini korumak için özel kanunlara ihtiyaç olmadığını belirten Cumhuriyet Savcısı Yalçın, kararında şu görüşlere yer verdi: “Mustafa Kemal Atatürk ulusal bir kahramandır. Türk tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ve dünya tarihinde ulusal kahraman, devrimci olarak hak ettiği yeri almıştır. Atatürk, birisi kötü söz söyledi diye ne küçülür, ne de değerini korumak için özel kanunlara ihtiyaç duyar. Atatürk"ün hilafetçiler, şeriatçılar, bölücüler tarafından istenmediği, sevilmediği bir gerçektir. Sevmek ya da sevmemek bir gönül işidir, yani yürektedir. Eğer şüpheliler Atatürk"ü sevmiyorlarsa, Atatürk değerinden hiçbir şey kaybetmez.”

NE DEMİŞLERDİ?

Nuray Canan Bezirgan, katıldığı TV programında gazeteci Fatih Altaylı"nın “Atatürk"ü seviyor musun?” sorusuna şu yanıtı vermişti:

“Atatürkü sevmeme hakkı var mı? Başıma bir iş gelmeyecekse ben sevmiyorum. Atatürk"ün yetkiyi padişahtan alırken yani saraydan alırken laik bir Cumhuriyet kurmak için aldığını düşünmüyorum. Halk o zaman islami değerler için savaştı. Nitekim Kurtuluş Savaşı"nın başlaması da Kahramanmaraş"ta Fransız askerlerinin Nene Hatun"un başörtüsüne uzanmasıyla olmuştur. İnsanlar bana Atatürkçülük adına zulmediyorlarsa benden Atatürk"ü sevmemi bekleyemezsiniz.”

Kevser Çakır"sa, “Yani bir insanın ismi üzerinden ideolojik bir kurgu oluşturulmaya çalıştırıldığı için bunlar oluyor” demişti. Bu sözler basında geniş yankı yaratmış, Beyoğlu Cumhuriyet savcılığı, 1951 yılında çıkarılan 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun"un “Atatürk"ün hatırasına alenen hakaret veya sövme” öngören birinci maddesinden soruşturma açmıştı. Suçun cezası 3 yıla kadar hapis öngörüyor.