Norveç'in başkenti Oslo'daki Bölge Mahkemesi'nde 19 Nisan'dan bu yana görülen duruşmada, savcı bugün dava ile ilgili mütalaasını verdi. 
Savcı, Oslo'daki hükümet binası önünde ve İşçi Partisi'nin gençlik kolları üyelerinin bulunduğu Utöya Adası'nda gerçekleştirdiği saldırılarda 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'ın ceza ehliyetinin bulunmadığını bildirdi. Savcı, bu nedenle Breivik'in zorunlu olarak psikolojik tedavi için bir yerde gözlem altında tutulması gerektiğini bildirdi.
 
Paranoid şizofren
 
Duruşma savcısı Svein Holden, ''Biz Breivik'in kesin olarak akıl sağlığının yerinde olduğunu kanıtlayacak bir kanıda değiliz. Bu nedenle psikiyatr tedavisinin yapılacağı bir yerde tutulmalıdır'' dedi. 

Savcı mütalaasında ayrıca, Breivik'in gerçeklik anlayışında önemli tahripler olduğunun tespit edildiğini ve duruşma sırasında dinlenen psikiyatrların da bu görüşte olduğuna dikkati çekti. Duruşma salonunda dinlenen psikiyatrlar Synne Sörheim ve Torgeir Husby'un teşhislerine de yer veren savcı, sanığa "paranoid şizofren" teşhisi konulduğunu da hatırlattı.
 
Savcı mütalaasını okurken, sanık koltuğunda oturan Breivik'in gülümsediği ve duruşmaların ilk başladığı günlerde olduğu gibi sağ kolunu ileri uzatarak selam verdiği bildirildi.
 
Yarın da devam edilecek duruşmada kararın Temmuz ya da Ağustos ayında açıklanacağı kaydedildi. Mahkeme savcının mütalaasında belirttiği gibi tedavi görüşü kabul edilmezse Breivik'e 21 yıl hapis cezası verebileceği ifade edildi.Savcı, Oslo'daki hükümet binası önünde ve İşçi Partisi'nin gençlik kolları üyelerinin bulunduğu Utöya Adası'nda gerçekleştirdiği saldırılarda 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'ın ceza ehliyetinin bulunmadığını bildirdi. Savcı, bu nedenle Breivik'in zorunlu olarak psikolojik tedavi için bir yerde gözlem altında tutulması gerektiğini bildirdi.