BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın  toplantısında, İran-ABD gerilimine ilişkin soruları yanıtladı.

"BM Genel Sekreteri (Antonio Guterres), İran'ın ABD'ye ait insansız  hava aracını vurması da dahil olmak üzere  Körfez bölgesinde son dönemde yaşanan  gelişmelerden dolayı son derece endişeli." diyen Dujarric, Guterres'in tüm  tarafları maksimum itidale ve hali hazırdaki gerginliği daha da tırmandırmaktan  kaçınmaya çağırdığını aktardı.

[[HD_2892463]]

Dujarric, "Genel Sekreter, dünyanın, Körfez bölgesinde büyük bir  çatışmanın bedelini ödeyemeyeceğini bir kez daha vurguluyor." ifadesini kullandı.

Gerginliğin çatışmaya dönüşmesinden endişe ediliyor

Devrim Muhafızları Ordusu, sabah saatlerinde Umman Körfezi kıyısındaki  Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde, "İran hava sahasını ihlal  eden" ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA'nın karadan havaya  füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Hürmüz Boğazı üzerinde  uçan ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracının İran tarafından  düşürüldüğünü doğrulamış ancak söz konusu İHA'nın uluslararası hava sahasında  uçarken düşürüldüğünü savunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump da kısa süre önce Twitter'dan paylaştığı  mesajında ABD'ye ait insansız hava aracını düşüren İran'a, "İran çok büyük bir  hata yaptı" sözleriyle tepki göstermişti.

Tahran ve Washington arasındaki gerginlik, geçen hafta Umman  Körfezi'nde iki tankere yönelik saldırı nedeniyle daha da arttı. ABD yönetimi  saldırılarla ilgili İran'ı suçlarken Tahran suçlamaları reddetmişti.

ABD'nin Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek  yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasından sonra Tahran-Washington arasında  yaşanan gerginliğin son haftalarda yaşanan gelişmelerle çatışmaya dönüşmesinden  endişe ediliyor.