Tören öncesinde ise "Diğer adaylar ödülü benden çok hak etmişti" dedi Obama konuşmasında "Müzakere yoluyla Hitler'i veya El Kaide'yi durduramazsınız" dedi ve ekledi: Maalesef güç kullanmak bazen gerekli olur.

ABD Başkanı Barack Obama, kendisine verilmesi tartışma ve eleştirilere yol açan Nobel Barış Ödülü'nü dün Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen törende aldı. Obama'nın "Uluslararası diplomasi ve dünya halkları arasında işbirliğini kuvvetlendirmek için gösterdiği olağanüstü çabalar ve atom bombasından arınmış dünya için yaptığı çalışmalardan ötürü" bu ödüle layık görüldüğü açıklanmıştı. Ancak başkan olmasının üzerinden bir sene bile geçmeden ve Irak, Afganistan gibi savaş bölgelerinde somut bir adım atılmamışken bu ödülün verilmesi, eleştirilerin odak noktasıydı. Ödülün, Afganistan'a 30 bin asker gönderme kararının alındığı bir döneme denk gelmesi de "ironik" olarak yorumlandı.

ESKİLERE SAYGI...

Başkan Obama, teşekkür konuşmasında, bütün dünyada özgürlük için savaşanları selamladığını ve ABD'nin Myanmar, İran ve Afrika ülkesi Zimbabve'de özgürlük için mücadele edenlerin yanında olduğunu belirtti. Bu ödülü daha önce alan Nelson Mandela, Martin Luther King gibi dev isimler karşısında barışa katkısının çok hafif kaldığını ifade eden Obama, şiddet karşıtı bir hareketin Hitler'i durduramayacağını, El Kaide'nin müzakerelerle silah bırakmayacağını söyleyerek "Güç kullanmanın bazen gerekli olduğunu söylemek tarihin bir tasdikidir" dedi.

BUSH'A GÖNDERME

Barack Obama, eski ABD Başkanı George W. Bush'a da gönderme yaptı ve ABD'nin düşmanlarına karşı savaşırken ideallerini kurban etmemesi gerektiğini savundu. Afganistan'a takviye asker kararına da değinen Obama, savaşın dünya çapında kötülüğe karşı mücadele edebilmek ve ABD'nin güvenliğini sağlamak için bazen gerekli olduğunu söyledi. Obama, Nobel töreni öncesi de Başbakan Jens Stoltenberg ile düzenlediği basın toplantısında ise "Bu ödülü muhtemelen daha fazla hak eden başka adaylar olduğundan şüphem yok" ifadesini kullandı. İsveçli mucit sanayici Alfred Nobel'in 30 Aralık 1896'da açıklanan vasiyetine göre, sadece barış ödülünü veren Norveç parlamentosu Storting'in Barış Komitesi, 18 ayar altın madalya ile Nobel diploması ve 1.41 milyon dolar tutarındaki ödülü Obama'ya verdi. Obama, Nobel'in büyük para ödülünü hayır işlerine bağışlayacağını daha önce açıklamıştı. /sabah