Nasa tarafından yapılan açıklamalarda, 2018 yılı Nisan ayında uzaya fırlatılan TESS Uzay Teleskobu'nun Satürn büyüklüğünde bir gezegeni Güneş Sistemi'nin dışında keşfettiği açıklandı.

Satürn büyüklüğünde yeni gezegen keşfedildi!

Iowa Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı açıklamalar ile TESS Uzay Teleskobu'nun Ocak ayında gönderdiği verilerin değerlendirildiği ve "TOI 197.01" adı verilen dev bir gaz kütlesinden oluşan gezegenin, 5 milyar yaşında, Güneş'ten daha büyük ve ağır olan sıcak bir yıldızın yörüngesinde yer aldığı bildirildi.

Astrosismologlar tarafından bu yeni gezegenle ilgili yapılan açıklamalarda, yeni gezegenin varlığını sismik dalgaları inceleyerek ortaya çıkardıkları belirtilirken, sismik dalgaları inceleyerek aynı zamanda yıldızların çap ve kütlelerinin de tespit edilebileceğini ifade ediyorlar.

TESS Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ve "TOI 197.01" adı verilen bu gezegenin yörüngede gerçekleştirdiği bir turunu 14 günde tamamladığı belirtiliyor. Sıcak olan yıldıza yakın bir konumda yer alması sebebiyle yüzeyinin oldukça sıcak olduğu ve bundan dolayı bilim insanlarının bu yeni keşfedilen gezegeni "Sıcak Satürn" olarak da ifade ettikleri belirtiliyor.

Güney Afrikalı iş adamı Elon Musk'a ait Space X Falcon 9 roketiyle birlikte geçen yıl uzaya fırlatılan, 4 geniş açılı kamerasını kullanarak gökyüzünde Kepler teleskobundan 400 kat daha büyük bir alanı tarayabilen ve bilim insanları tarafından "Gezegen avcısı" olarak değerlendirilen TESS Uzay Teleskobu'nun, 2 yıl içerisinde gökyüzünün yüzde 85'ini tarayabilecek bir kapasiteye ulaşabileceği belirtiliyor.

Şu ana kadar yürütülen birçok çalışmada birçok farklı gezegenin keşfedilmesinde rol oynayan Kepler Uzay Teleskobu NASA tarafından 2009 yılında uzaya gönderilmişti. Yakın zamanda yapılan açıklamalar ile Kepler'in bu yıl yakıtının bittiği ve artık çalışmalarda görev alamayacağı ve uzay boşluğuna terk edileceği açıklandı.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU