Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, 9 Eylül 2008'de yapılacak Genel Kurul'da başkanlık için aday olmayacağını açıkladı. ( AA)

Satıcı, düzenlediği basın toplantısında, TİM Genel Kurulu'nun 9 Eylül'de yapılacağını, seçimle ilgili çeşitli spekülasyonlar olduğunu ve bu spekülasyonlara son vermek için bu toplantıyı düzenlediğini söyledi.

TİM Başkanlığına 7 yıl önce seçildiğini ve o zamandan bugüne kadar dimdik, onuruyla durduğunu ifade eden Satıcı, ''7 yıl boyunca 56., 57., 58., 59., 60. hükümet... Bunların hepsiyle birlikte çalıştık. En sıkıntılı dönemlerden, en kaotik ortamlardan başarıyla çıktık'' diye konuştu.

Satıcı, bu süre içerisinde İhracatçı Birliklerini ve TİM'i, Türkiye'nin gündemine taşıdıklarını, bugün TİM varsa, İhracatçı Birlikleri Türkiye'nin ilgi ve cazibe merkezi ise 7 yıl boyunca yaptıkları çalışmaların buna büyük katkıda bulunduğunu kaydetti.

7 yılın tarihte kısa bir zaman dilimi olsa da insan ömründe uzun bir zamanı oluşturduğunu ifade eden Satıcı, bundan önce yaptığı çalışmalarda da görevlerinden feragat etmeyi, başkalarının yolunu açmayı her zaman becerdiğini söyledi.

''Asla bir koltuğa yapışıp, o koltuğun tek sahibi gibi davranmadım'' diyen Satıcı, bütün makamların, mevkilerin, işlerin paylaştıkça, paylaştırıldıkça daha güçlü olduğunu kaydetti.

Satıcı, göreve başladığında Türkiye ihracatının 26 milyar dolar olduğunu, 7 yılın sonunda bu rakamın 130 milyar dolara ulaştığını belirterek, 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını hatırlattı.

Tüm başkanlarla görüştüğünü, 7 yıl boyunca yöneticilik yaptığı süreçte sektörlerin kendi içinden seçtiği insanlarla çalıştığını belirten Satıcı, ''Burada listeler yarışmaz, kişiler, onların performansları, yapıya verdikleri katkı yarışır'' dedi.

Kurumu hiçbir şekilde siyasi partilerin, kamunun bir parçası haline getirmediklerini savunan Satıcı, bundan sonra da bu işin burada aynı geleneklerle daha güçlenecek bir yapı haline döneceğini söyledi.

Satıcı, başkanlık adaylığı için bir arkadaşlarının resmi açıklaması olduğunu, onun dışında bir açıklama yapılmadığını ve aday olacak kişilerin önünü açmak istediğini ifade etti.

Oğuz Satıcı, ''TİM başkanlık görevine aday olmayacağım. Bundan sonra bu yarış herkese açık'' dedi.

''HER SON, YENİ BİR BAŞLANGIÇTIR. BAŞKA DEVRİMLER İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ YAPACAĞIM''

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ''Her son, yeni bir başlangıçtır. Başka devrimler için yeni bir başlangıç yapacağım'' dedi.

Satıcı, önümüzdeki ay gerçekleştirilecek TİM Genel Kurulu'nda başkan adayı olmamasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, tekstil sektöründeki bütün arkadaşlarıyla görüştüğünü, hepsinin bu konuda yola devam etmesini istediklerini söyledi.

TİM başkanlık görevini sürdürdüğü 7 yılın insan ömründe uzun bir zaman olduğunu, bazı bitişlerin yeni başlangıçları tetiklediğini ifade eden Satıcı, ''Böyle bir kararı ancak bu kadar zirvedeyken, hem sektörümüzden hem de tüm sektörlerden bu kadar ilgi görürken alabilirdim'' diye konuştu.

Satıcı, meclis üyelerinin, 9 Eylül 2008'de gerçekleştirilecek Genel Kurulda çıkacak adaylar için akıl, vicdan, sağduyu ve beklentilerini ortaya koyarak, ''doğru insanı'' seçeceklerini ifade etti.

Tüm genel kurullarda rakiplerle mücadele ettiğini, hiçbir zaman başkanlık görevinin kendisine takdim edilmediğini belirten Satıcı, rekabetin TİM'e mutlaka kalite getireceğini, ancak rekabette etik davranmanın önemli olduğunu vurguladı.

Satıcı, Genel Kurulun sıkıntısız bir süreç olarak geçmesini sağlamakla yükümlü olduğunu ve bu konuda üzerine düşen görevi yapacağını ifade ederek, adaylara başarı diledi.

Satıcı, ''Bugün bir son değil. Her son, yeni bir başlangıç... Bundan sonraki dönemde de şimdiye kadar olduğu gibi Türkiye'ye ve Türk insanına hizmet edecek işler yapacağım'' dedi.

-''KİŞİSEL MESELELERİM, KURUMUN ÖNÜNDE DEĞİL''-

Oğuz Satıcı, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de İsmail Gülle'nin adaylığı hatırlatılarak, ''İhanete uğradığınızı, sırtınızdan bıçaklandığınızı, yürürken ayağınıza çelme takıldığını düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine, ''Benden ziyade piyasanın, arkadaşların ne düşündüğü ve 9 Eylül'de nasıl değerlendireceği önemli. Kişisel meselelerim, kurumun önünde değil, hiçbir zaman olmadı, bundan sonra da olmayacak'' şeklinde konuştu.

Siyasete atılmayla ilgili bir düşüncesi bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine de Satıcı, kendisinin bu kararı verip hayatının muhasebesini yaparken, ''gerçekten'' 7 yıl başka bir şey düşünmediğini gördüğünü söyledi.

Satıcı, ''Bu söylediğiniz şey de dahil olmak üzere birçok şey düşüneceğim. Burada elde ettiğim birikim, yadsınamayacak bir birikim. Bunu hangi kanalda olursa olsun, siyasette, akademik hayatta, nerede olursa olsun bu milletin menfaatlerine kullanacağım'' dedi.

Satıcı, tekrar aday olmayacağı yönündeki bir soruya da, ''Bir daha seçilmek, seçilmeye gayret etmek gibi bir gayretim olmaz'' karşılığını verdi.

BÜYÜKŞEHİR ADAYLIĞI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Bir gazetecinin ''İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylık düşünüyor musunuz?'' sorusunu ise Satıcı, ''Bunlar gündem dışında olan şeyler'' şeklinde yanıtladı.

Adaylıktan çekilmesinin iş dünyasını ikiye böleceği yönündeki iddialara ilişkin olarak da Satıcı, bu iddiaları ortaya koyanların hiçbirinin TİM'in nasıl oluştuğunu bilmediğini, iş dünyasının ikiye bölünmesinin söz konusu olamayacağını, Genel Kurulun sağduyuyla kararını vereceğini belirterek, ''10 Eylül'de kim başkan olursa, o başkan, seçilmiş diğer arkadaşlarla çalışmak zorundadır'' dedi.

-SATICI, DESTEKLEYECEĞİ ADAY KONUSUNDA DA İSİM VERMEDİ-

TİM Başkanı Satıcı, destekleyeceği bir aday olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de, meclis üyelerinin başkan seçimi konusunda sağduyuyla birçok konuya dikkat edeceklerini düşündüğünü ifade ederek, etik değerlere, devamlılığa, kurum geleneklerine bağlı bir sonuç çıkacağını kaydetti. Satıcı, destekleyeceği aday konusunda da isim vermedi.

Tekstil sektörünün kendisiyle herhangi bir sorununun olmasının imkanı bulunmadığını kaydeden Satıcı, ''Ancak bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar insanın benimle ilgili sorunları olabilir'' dedi.

Her sonun, yeni bir başlangıç olduğunu belirten Satıcı, ''Başka devrimler için yeni bir başlangıç yapacağım. Bu 9 Eylül'den sonra başlayacak, yine hep birlikte olacağız'' diye konuştu.

haber 7