Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı da 117 bine düştü. Nisan ayında yürürlüğe giren yeni yasa ile açık cezaevinde cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitimevinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını denetimli serbestlik tedbiri kapsamında cezaevi dışında geçirebiliyor.

Sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine 2 yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler, maruz kaldıkları ağır bir hastalık, sakatlık veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine 3 yıl veya daha az süre kalan hükümlüler de yasadan faydalanabiliyor. Hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamaları, aileleriyle bağlarını sürdürmeleri ve güçlendirmelerinin amaçlandığı yasanın uygulanmaya başlanmasından bugüne kadar şartlı tahliye olan mahkum sayısı 18 bine ulaştı.

Yasa ile dışarı çıkan mahkûmlar, kalan cezalarını kamu kurum ve kuruluşlarında kamu yararına çalışarak tamamlıyor. Yasadan faydalanan mahkumlar, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri tarafından belirlenen günlerde karakollara giderek imza atıyor.

Öte yandan son günlerde isyan ve yangınlarla gündeme gelen cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayılarında azalma yaşandı. 28 Haziran itibariyle cezaevlerinde 34 bin 306'sı tutuklu, 17 bin 397'si hükmen tutuklu ve 74 bin 536'sı hükümlü olmak üzere 126 bin 239 kişi bulunuyordu. Bu rakam bugün itibariyle 117 bine düştü.