New York'ta tutuklu yargılanan iş adamı Rıza Sarraf ve eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın gelecek hafta başlaması beklenen jürili duruşmaları öncesi büyük bir skandala imza atıldı. Davaya İsrail'e yakınlığı, "neocon" kimliği ve Türkiye karşıtı söylemleriyle bilinen Demokrasileri Savunma Vakfının (FDD) iki üst düzey yöneticisinin bilirkişi olarak eklendi.

SÖZDE İRAN UZMANLARI

Sarraf ve Atilla'nın davasına bakan Hakim Berman, savunma avukatlarının itirazlarını reddederek Washington merkezli düşünce kuruluşu FDD'nin Başkanı Mark Dubowitz ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer'in "İran yaptırımları konusunda" bilirkişi olarak dinlenmesinin önünü açtı. Türkiye düşmanlığı ile tanınan iki ismin 27 Kasım'daki jürili davada uzmanlığına başvurulacak.

PARALAR İSRAİL LOBİSİNDEN

Dubowitz ile Schanzer'in geldiği vakıf, hem İsrail'e olan yakınlığı hem son dönemdeki birçok etkinlikte adının Birleşik Arap Emirlikleri ile anılması hem de "Türkiye karşıtı söylemlerin" yoğunlaştığı bir merkez olmasıyla dikkat çekiyor. Aynı kararda Hakim Berman, FDD'nin bağışlarının sorgulanmasına izin vermeyeceğini de belirtti. Vakfın bağışçılarından biri ABD'li milyarder ve İsrail destekçisi Sheldon Adelson.