Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül “Fransa"nın, BM kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Libya"ya yönelik operasyonun bir NATO operasyonu değil BM"nin aldığı karar doğrultusunda bazı ülkelerin gerçekleştirdiği bir operasyon olduğunu belirterek, “Bu faaliyette Fransa"nın BM"nin kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi. Vecdi Gönül, resmi ziyaret kapsamında Türkiye"de bulunan Makedonya Cumhuriyeti Savunma Bakanı Zoran Konjanovski"yi makamında kabul etti. Buradan gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gönül, şunları söyledi: “Bu faaliyette Fransa"nın çok önde olmasını bizim anlamamız pek mümkün görünmüyor. BM"nin kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Ama sonradan daha net bir şekilde anlaşıldı ki komutada ABD yer almaktadır. Olayın başlamasından önce ve sonrasında Bakanlığımız ve Genelkurmay Başkanlığı muhataplarıyla sürekli görüşüyor. Bilgi almaktadır. Bulunduğumuz nihai durum budur.”

BM"nin, Türkiye"den muharip güç talebinin olup olmadığının sorulması üzerine ise Gönül, “Güç talep edilmiyor, gönüllü ülkeler kendileri ortaya çıkıyor, gönüllülük esası var” cevabını verdi.

ÜÇ ATEŞTEN KURTARDIK
Libya"dan Türklerin tahliyesinin ne kadar önemli olduğunun şimdi daha iyi anlaşıldığını belirten Gönül, “O zaman iki ateş altında kalınacak diyorduk şimdi üç ateş (Kaddafi güçleri, muhalifler ve koalisyon güçlerinin müdahalesi) söz konusu olmuş durumda” diye konuştu.

Türkiye