Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi öğrencileri, İstanbul Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yaptıkları çalışmayla Sarıyer"deki tarihi çeşmeleri fotoğraflayarak “Sarıyer"in Çeşmeleri” adlı bir fotoğraf sergisi açtılar.

İstanbul Kültür Başkenti Ajansı"nın yanı sıra Sarıyer Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, Vehbi Koç Vakfı Lisesi, Sarı Platform Derneği"nin de destek verdiği projede, Vehbi Koç Vakfı Lisesi Öğrencileri Sarıyer"deki 135 tarihi çeşmenin fotoğraflarını çekerek sergiye dönüştürdüler.

Sarıyer"deki tarihi çeşmeleri anlatan 80 fotoğrafın yer aldığı sergi Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi"nde açıldı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç"in açılışını yaptığı sergiye, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Recep Yel, Sarıyer Belediye Meclis Başkanvekili Adnan Ayber, Belediye Meclis Üyesi Hacı Mehmet Bayraktar, öğrencilere çalışmalarında öncülük eden Vehbi Koç Vakfı Lisesi Tarih Öğretmeni Beyhan Aksop ve Yazar İbrahim Balcı, Vehbi Koç Vakfı Lisesi Müdürü Maksut Balmuk ile belediyenin bazı birim müdürleri ve sanatseverler katıldı.

Serginin açılışını öğrencilerle birlikte yapan Belediye Başkanı Şükrü Genç, sergilenen fotoğrafların yer alacağı ve çeşmelerin tarihinin anlatıldığı bir kitap oluşturmak için Belediye olarak destek olacaklarını belirterek, başta fotoğrafları çeken öğrencilere ve destek olan İbrahim Balcı ile Beyhan Aksop"a teşekkür etti.

Başkan Şükrü Genç, ayrıca Sarıyer"de kültür ve tarih turizmi açısından önemli bir potansiyel olduğuna dikkat çekerek, bu potansiyeli ortaya çıkarmak ve insanlara anlatmak için Sarıyer Tarih ve Kent Müzesi"ni kuracaklarını söyledi.

Vehbi Koç Vakfı Lisesi öğrencileri Gülşah Kapıyoldaş, Pınar Günebakan ve Burcu Bay, sergiyle amaçlarının, Sarıyer"de unutulmaya yüz tutmuş çeşmeleri gün yüzüne çıkarmak ve tarihi değerleri herkese göstermek olduğunu vurguladılar.

Sergide, Rumelikavağı"nda 1634 yılında yapılmış Ruznameci İbrahim Efendi Çeşmesi en çok ilgi gören fotoğraf olurken, Sarıyer"de 1700, 1800 ve 1900"lü yıllarda yapılmış ve bugün hala varlığını koruyan çeşmelerin fotoğrafları da dikkat çekiciydi.

80 fotoğrafın yer aldığı sergi 31 Aralık 2010 Cuma gününe kadar Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi"nde görülebilir.