Emniyet, hazırladığı yeni tüzük taslağında 'polislikten atılma' şartlarına esneklik getirdi. Buna göre sarhoş işe gelmek meslekten atılmaya yol açmayacak, meslektaşıyla kol kola yürümek maaş kesintisiyle cezalandırılmayacak


Emniyet Genel Müdürlüğü, 1979 yılında çıkartılan Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü'nü güncellemek için çalışma başlattı. Yeni disiplin tüzük için bir taslak hazırlayan Emniyet, tüzükte yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili tüm birimlerden görüş sordu. Yeni tüzük çalışmasına göre daha önce disiplin cezası gerektiren birçok madde, bağımsız suç olmaktan çıkarılırken, sakal tıraşı olmamak; saç, bıyık ve favori uzatmak gibi durumlarsa bağımsız suç olmaktan çıkarılıyor. Bu suçları da kapsayan 'kılık kıyafet hükümlerine aykırı hareket etmek' suçunun cezası ise 'aylık kesiminden' 'kınamaya' indiriliyor.


- KILIKSIZLIĞA CEZA İNDİRİMİ: Eski tüzüğün 'üç günlüğe kadar aylık kesimiyle' cezalandırdığı 'Kıyafet Yönetmeliği'ne aykırı biçimde giyinmek, eksik kuşamla göreve çıkmak, görev yeri kol araması ve sicil numarasını takmamak' maddesi ise 'kılık kıyafet hükümlerine aykırı hareket etmek' şeklinde kaleme alındı. Cezası da 'aylık kesiminden' 'kınamaya' indirildi. Sakal tıraşı olmamak; saç, bıyık ve favori uzatmak; bilezik, kolye, madalyon ve rozet takmak, bağımsız suç olmaktan çıkarılması, polislerin bunları yapabilecekleri anlamına gelmiyor. Çünkü eski ve yeni tüzükte atıf yapılan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği, bu konudaki düzenlemeyi net olarak ortaya koyuyor.


- EL ŞAKASINA ÖZGÜRLÜK: Yeni tüzükte yer verilmeyen diğer bir madde ise 'görev içinde veya resmi giysiyle görev dışında sokakta kol kola girmek, ağırbaşlılıkla bağdaşmayacak biçimde davranışlarda bulunmak, yüksek sesle konuşmak ve el şakası yapmak' oldu. Eski tüzük, bu maddede sayılan fiillerin 'üç günlüğe kadar aylık kesimiyle' cezalandırılmasını hükme bağlıyordu.

KUMAR OYNAMANIN CEZASI İNİYOR
Esik tüzüğün 'meslekten ihraç' gerekçesi saydığı 'kumar oynamak veya oynatmak, kumar oynatanlarla ilişki kurmak' maddesi ise yeni tüzükte ikiye bölündü. 'Kumar oynamak' suçu, '12 ay kıdem durdurma' cezası gerektiren fiiller arasına çekilirken 'kumar oynanması için yer ve imkan sağlamak' fiili yine 'meslekten çıkarma' nedenleri arasında sayıldı.

İLTİMASIN YOLU AÇILIYOR
Yenİ tüzükle 'iltimas'da polisler için suç olmaktan çıkıyor. Eski tüzüğün 'üç günlüğe kadar aylık kesimi' öngördüğü 'özlük işleriyle ilgili olarak başkalarını aracı koyup iltimas istimek' maddesi de tüzük taslağında yer almadı.

-'LAF ATMA' MADDESİ KALKTI : Eski tüzüğün '12 ay kıdem durdurmayla' cezalandırdığı 'kadın ve genç erkeklere söz atmak' maddesine de taslakta yer verilmedi.

- 'CİNSEL TACİZ' EKLENDİ : Ancak eski tüzüğün '24 ay kıdem durdurmayla' cezalandırılmasını öngördüğü 'sartıntılık yapmak' maddesi, 'sarkıntılık yapmak ve cinsel amaçlı tacizde bulunmak' şeklinde değiştirildi. Cezası da aynı kaldı.

İÇKİNİN BEDELİ 16 AY KIDEM DURDURMA
ESKİ tüzüğün 'meslekten çıkarma' fiilleri arasında saydığı 'dairede veya görevli bulunduğu sırada içki içmek veya içilmesine göz yummak', 'göreve sarhoş veya içki içtiği belli olacak biçimde gelmek' ve 'resmi giysiyle umuma açık yerlerde içmek veya sarhoş olarak görünmek' maddeleri de tek bir maddede toplandı. Yeni tüzükte, içki içme suçu 'görev yerinde veya görevli bulunduğu sırada içki içmek, içilmesine göz yummak, resmi giysiyle içki içmek, sarhoş olmak ' şeklinde fomüle edildi. İçki içmenin cezası da 'meslekten çıkarmadan' '16 ay kıdem durdurmaya' indirildi.