İngiltere'de yapılan araştırmada şarap kullanan kişilerin beyinlerinin hafıza bölgesinde küçülme saptandı. İngiltere'de Alkolle Mücadele Derneği tarafından yapılan bir araştırma şarabın söylendiği gib kalbe faydalı bir etkisinin olmadığını tersine beyne zarar verdiğini ortaya koydu. Uzmanlar alkolün özellikle de şarabın beynin hippocampus (hafıza bölgesinde) yavaşlamaya sebep olduğunu ortaya çıkardı.

ALZHEİMER"İ HIZLANDIRIYOR
Alzheimer hastalığında ilk olarak hippocampus bölgesinin etkilendiğini kaydeden araştırmacılar şarap kullanımının bun daha da hızlandırdığını saptadı. Şarabın üretildiği üzümün çekirdeğinde bulunan antioksidanın kolestrolü düşürdüğünü belirten uzmanlar bunun için de şarap tüketmenin gerekli olmadığını üzüm yenilebileceğini kaydetti. Sonuçları Alkol ve Alkolizm dergisinde yayınlanan araştırmaya göre kadınların yüzde 36'sı şarap içerken erkeklerde bu oranın yüzde 21'de kaldığı saptandı.

UNUTKANLIK NEDENİ
Şarap kullanan ve kullanmayan kişilerin beyin taramalarında kullanmayanların daha sağlıklı olduğu belirlendi. Uzmanlar şarap kullanan kişilerin beyinlerinin hippocampus bölgesinde yüzde 10 oranında küçülme saptandı. Alkol tüketmeyen kişilerin hippocampus bölgeleri 3.85 mililitre, bira tüketenlerin 3.4 mililitre ve şarap tüketenlerin ise 2.9 mililitre olarak belirlendii. Bunun da yüksek oranda unutkanlığa yol açtığını belirten araçtırmacılar günlük koşuşturmaca içerisinde bireylerin ufak şeyleri dahi unutmasının büyük oranda alkolle ilgili olduğu ortaya çıktı.