Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapalı olduğu Aydın’da hastalıkla ilgili önlem ve mücadele çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Şap Hastalığı hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalık olup, bu hastalığa bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksektir. Hastalığın eradikasyonu ve kontrolü oldukça yüksek maliyetlidir. Bütün bunlara ilave olarak ticarete getirilen kısıtlamalar bu ekonomik kayıpları arttırmaktadır. İmmunolojik olarak şap hastalığına sebep olan virüsün 7 farklı sero tipi ve bu sero tiplerinde alt tipleri mevcuttur. Bu durum aşılama çalışmalarında bağışıklıkla ilgili sorunları beraberinde getirmektedir. Ülkemizde seyreden şap virüsü suçları doğu sınırındaki ülkelerden köken almaktadır. Yasa dışı hayvan hareketleri ile sirayet eden bu suşlar, eski suşların yerine alarak baskın hale gelmektedir. Salgına neden olan suşun yeni bir egzotik yoksa yerleşik bir endemik olduğunun ayırt edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde seyreden ASİA1 virusuna karşı aşı geliştirilmiştir.” diye konuştu.

ASİA1, EGZOTİK VİRÜSE DÖNÜŞTÜ

2012 yılında Aydın’da ilk şap vakasının Çine’de görüldüğünü anımsatan Köksal, “Ülke genelinde olduğu gibi Aydınımızda da ASİA1 virüsünün neden olduğu şap hastalığı devam etmektedir. Ancak bu yıl farklı bir şap hastalığı virüsü ile karşı karşıyız. Bu seneki şap hastalığı Asya 1 tipi dediğimiz virüsten bulaşıyor. Bu virüs hayvanlar arasında yayılırken, güçlenip tip değiştirebiliyor. Virüs şuan egzotik bir virüse dönüştü. Bakanlığın gönderdiği üçlü aşı dediğimiz aşı da bu virüse karşı çok fazla etkili olmuyor. Her yıl genel aşı kampanyası yaparken bu sene kampanyadan ziyade hastalık çıkan mihrapların çevresini aşılama şekli ile mücadele etme yoluna gidiyoruz. Hastalık ilk defa ilimizde Çine ilçesinde tespit edilmiştir. İlimizde şap hastalığı ile mücadelede 2012/1 nolu ‘Hayvan Hastalıkları İle Mücadele ve Hayvan Hareketleri Genelgesi’ doğrultusunda mihrak ve çevresinde aşılama çalışmaları yapılmaktadır. Şap hastalığının bulaşmasının önüne geçilmesinde aşılama çalışmaları ile beraber en etkili yöntem hayvan hareketlerinin yasaklanmasıdır. Bu bağlamda ilimizdeki tüm hayvan pazarları hastalık mihraklarının artış göstermeye başlaması ile birlikte 21 Nisan 2012 tarihinden itibaren kapatılmıştır. 2012 yılında 83 mihrakta şap hastalığı çıkmış olup, 31 mihrakta hastalık alınan idari ve fenni tedbirler sonucu söndürülmüştür. Hastalık mihrakı ve çevresinde aşılama çalışmaları yapılmıştır” diye konuştu.

“KURBAN ÖNCESİ YETİŞTİRİCİ DİKKATLİ OLMALI”

Yeni çıkan mihraklar için aşı taleplerini Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bildirdiklerine işaret eden Köksal, şunları söyledi: “Bu amaçla şuana kadar İlimize hastalık ile mücadele için 124 bin 050 doz aşı gönderilmiştir. Aşılar, İlçelerin mihrak durumuna göre dağıtılmış ve uygulanmıştır. Önümüzdeki Kurban Bayramı nedeni ile Ülkemiz genelinde ve İlimizde hayvan hareketi artışı olacağından yetiştiricilerimizin dikkatli olmaları gerekmektedir. Yetiştiricilerimiz hastalık ile mücadelede işletmelerini alacakları basit önlemlerle koruyabilirler. Bu amaçla dışarıdan işletmeye girişleri durdurmaları ve biyogüvenlik önlemleri almaları lazım”

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png