Çırağan Sarayı'ndaki imza törenine katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, burada yaptığı konuşmada, 'Bugünkü imza Türkiye'nin nükleer güç santralleri ile alakalı ortaya koymuş olduğu kararlılığın altını yine kalın çizgilerle çizen bir imza olacak' dedi.

BELKİ DE ANLAŞAMAYACAĞIZ!

Türkiye'nin bu konuda kendisine gelen herhangi bir teklifi, istekli olan bütün firmaları dikkate aldığını anlatan Yıldız, şunları söyledi: 'Türkiye, hiçbir teklife kayıtsız kalmadığını göstermektedir. Kanada Candu firmasının bu teklifini de bir iyi niyet anlaşması ile beraber EÜAŞ ile imzalayacaklardır. Bu konuyla ilgili EÜAŞ'ı görevlendirdiğimizin bir göstergesi olacaktır. Altı aylık çalışma sonucunda anlaşabileceğiz, belki de anlaşamayacağız. Bunların her birisini açık ve şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşıyoruz ve bilgileri vatandaşımızın refah seviyesinin yükseltilmesi adına kullanıyoruz' dedi.

ESAS OLACAK CİDDİ BİR TEKLİFTİR

Yıldız şöyle konuştu: 'Projenin de özellikle dünyada belli bir teknolojiyi temsil ettiğini biliyoruz. Fizibilite çalışmalarından sonra Sayın Başkan da belirttiler (Candu'nun Başkan Yardımcısı) 6 aylık bir çalışmadan sonra yine kamuoyu ile bütün sonuçları paylaşacağız. Tabii ki bu bir tekliftir. Esas olacak ciddi bir tekliftir. Belirtmek isteğim bir konu daha var. Varsa başka firma, başka ülke bizim ortaya koyduğumuz yapı ve statü çerçevesinde o teklifleri de almaya çalışıyoruz. Bize 'yalnızca Rusya firması ile mi çalışıyorsunuz?' deniyor. Hayır. O teklif o zaman geldi ve değerlendirildiği için ortaya o sonuç çıkmıştı. Şimdi yeni teklifler gelmektedir ve onları değerlendireceğiz.' Türkiye'nin büyüyen gelişen yapısı ile nükleer güç santrallerinde en az üç ana santralde 12 ünitelik bir yapıyı kurgulamak durumunda olduğunu ifade eden Yıldız, 'Çünkü 2023 yılındaki enerji ihtiyacımız şu anki bulunduğumuz rakamların tam iki katına karşılık gelmektedir. O yüzden ortaya koyduğumuz modele ilgi gösteren bir elin parmaklarından daha az bütün yatırımcılarımızı ben tekrar nükleer güç santrallerinin yapımı için davet ediyorum' diye konuştu.

İTHALAT BAĞIMLILIĞI BİTİYOR

Türkiye, 10 bin Megavat (MW) kurulu güce sahip, yaklaşık 80 milyar kilovatsaat (kWh) üretim kapasiteli iki nükleer santral devreye alındığında, yaklaşık 16 milyar metreküp doğalgaz karşılığı ve yıllık yaklaşık 7,2 milyar dolar (yaklaşık 13 milyar lira) tutarında ithalat bağımlılığından kurtulmuş olacak. Çalışmaya göre, ekonomik gelişmesine paralel olarak Türkiye'nin elektrik tüketim talebini karşılamak için her yıl 4-5 bin MW'lik bir yatırım yapılması gerekiyor. Türkiye'nin 2023'te kurulu gücünün 110-130 bin Megavat (MW) arasında olması, elektrik tüketiminin ise 500 milyar kWh olması öngörülüyor.

130 MİLYARLIK YATIRIM

Yıldız, Türkiye'nin hemen kısa va-dede ulaştırma sektörü ile beraber rea-lize edeceğini açıkladığı projelerin tutarının 70 milyar dolar olduğunu kaydetti. Yıldız, 'Bunun uluslararası sermaye ile yapılandırılması son derece önemli. Bu hafta içerisinde bir Çinli büyük yatırımcı geldi' diye konuştu. Bakan Yıldız, 2023 hedefleri için enerji sektöründe neredeyse 130 milyar dolara yakın bir yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

 

Devlerle enerji sohbeti

Zirveye katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dünya Enerji Konseyi Başkanı Pierre Goddoeix ve Güney Koreli Kepco firması Yönetim Kurulu Başkanı Joong Kyum Kim ile sohbet etti.

 

100 milyar doları aşan yatırım planlanıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Zirvesi'ne gönderdiği mesajda Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıllık süre içerisinde 100 milyar doları aşan maliyette enerji yatırımı yapmayı planladığını belirterek, 'Bu yatırımların özel sektör tarafından yapılması, temel hedefimizdir. Bu nedenle tüm dünya ülkelerinde enerji yatırımıyla ilgilenmekte olan yatırımcıların ülkemizdeki gelişmeleri dikkatle izlemelerini öneriyor ve bekliyoruz' dedi. Erdoğan, Dünya Enerji Liderleri Zirvesi'ne gönderdiği mesajda, zirvenin başarılı geçmesini temenni ederek, 'Toplantının ülkelerimiz ve dünyamız için barış, huzur, istikrar ve refaha katkı sağlamasını umuyorum' dedi. Enerji talebinde büyük ağırlık taşıyan ülkelere, sağlıklı olarak doğalgaz ve petrol ulaştırılmasında Türkiye'nin önemli bir rolü olduğuna ve bu önemin daha da artacağına inandıklarını ifade eden Erdoğan, bu nedenle Nabucco, Güney Koridoru gibi projeleri yakından izlediklerini ve desteklediklerini bildirdi. Erdoğan şöyle devam etti: '2013 yılında Kore'de yapılacak olan büyük kongrenin, 2016 yılındaki toplantısına ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyacağımızı da belirtmek isterim.'

 

İstikrarsızlığın bedelini bir kısım tüketici ödüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, siyasi istikrarsızlıkların, özellikle bölgede son 2 yılda yaşanan istikrarsızlıkların, bedelini bir kısım tüketici ülkelerin fazlasıyla ödediğini belirtti. Artan dünya talebini karşılamak amacıyla ülkelerin yaptığı enerji yatırımlarının, aslında yine vatandaşlardan tarife yoluyla alınan finansman yapısı olduğunu kaydeden Yıldız, 'O yüzdendir ki, ülkelerin idaresine irade koyan hükümetler, bir yandan vatandaşları için pahalı olan, diğer yandan da üreticiler için ucuz olan bir kalemi yönetmek durumundadırlar. Bu, son derce önemli bir olgudur ve gelişmekte olan ülkeler, gelişmelerini tamamlayıncaya kadar olan bütün yatırımlar, bu mekanizma içerisinde kendini finanse etmektedir' diye konuştu.

 

Enerjideki olanaklar Çin'le geliştirilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de nükleer, yerli kömür, rüzgar ve güneş konusunda geliştirilebilecek olanaklar bulunduğunu belirterek, 'Bunun bir kısmının, Çin'le beraber geliştirilebilecek işler olduğunu düşünüyorum. Geçen hafta içinde görüştüğümüz firmalardan biri Türkiye'ye geldi ve onlarla önemli bir görüşme yaptık. Önümüzdeki hafta, müsteşarımızın başkanlığında teknik bir heyeti oraya gönderiyoruz, bir kısım detayları orada görüşecekler' dedi. Yıldız, elektrik faturalarında kayıp kaçak bilgilerinin yer almadığı yönünde bir soruyu ise 'Faturalarda ister gözüksün ister gözükmesin. Bundan 5 yıl önceki kurguyla, 5 ay önceki kurgu, bundan sonra yapacağımız 5 gün sonraki kurgu arasında herhangi bir fark yok. Bu, tüketicilerimize vatandaşlarımıza artı gelmiş bir değer birim değildir' dedi.

 

KKTC'de petrol çıkabileceğine inanıyoruz

KKTC'de bu ay çalışmalarına başlanacak olan petrol arama sondaj faaliyetleri ile ilgili bir soruyu da Yıldız, 'Uluslararası hukuka uygun olarak bir resmi ruhsatlandırma süreci söz konusu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, KKTC'den aldığı bir ruhsatı değerlendirecek. Karada yapacağı bir petrol çalışmasının sonucunu tekrar yine beraber kamuoyu ile paylaşacağız. Buradan petrol çıkar mı çıkmaz mı bilmiyoruz. Petrol çıkabilir de... Ama biz elimizdeki sismik verilerle beraber çıkacağına inandığımız için bu sondajı yapacağız' şeklinde yanıtladı.