Zonguldak'ın Çatalağzı beldesinde, yeni kurulan termik santralin denizden soğutma suyu çekmesinin, balıkların telef olmasına yol açtığını iddia eden balıkçılar, yüzlerce ölü balığı cep telefonuyla görüntüledi.

Çatalağzı beldesinde kurulan ve bir süre önce üretime başlayan termik santralin kömür ithalatına yönelik inşa ettirilen limandan deniz suyu ile çok sayıda balığın da borulara çekilerek telef olması, kentteki balıkçıların tepkisine yol açtı.

Limanın göç yolunda olması nedeniyle çok sayıda balıkla dolduğunu, bunların santrala soğutma suyu çekilirken telef edildiğini savunan balıkçılar, santral çevresinde ölü yüzlerce balığı cep telefonlarıyla görüntüledi.

Kentte 35 yıldır balıkçılık yapan Bayram Yılmaz, AA muhabirine, kendilerinin şehre yapılan yatırımlara karşı olmadığını ancak Karadeniz'de her geçen gün türü azalan balıklara zarar verilmesine de göz yummayacaklarını söyledi.

Limanın, balıkların göç alanında bulunduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Alınan soğutma suyu ısındıktan sonra tekrar denize bırakılıyor. Hayvan sıcağı sevdiğinden sürekli santralin suyunun boşaltıldığı alanlara akın ediyor. Göç yolundaki balıklar da limana giriyor. Limandaki borulardan su çekilirken yüzlerce balık da imha ediliyor. İşin sürekliliği göz önünde tutulduğunda ne kadar çok balığın katledildiğini düşünmek bile istemiyoruz. Bizim amacımız firmayı kötülemek değil, balığın yok edilmesini önlemek. Özellikle levrekler, santralin limanının bulunduğu alandadır. İsteğimiz, tesisin oradan kaldırılması değil, gerekli önlemlerin alınmasıdır. Levrek yataklarımız yok olursa avcılık biter.''

Yılmaz, hayvanseverlerin de konuya duyarlılık göstermesi, gerekli tepkiyi vermesini istediklerini ifade ederek, ''Soruna çözüm bekliyoruz. Bu sadece kentin değil, ülkenin sıkıntısıdır. Karadeniz'in geleceği açısından herkes üzerine düşeni yapmalıdır'' dedi.

-''BALIKSAVAR SATIN ALINACAK''

Santrali ve limanı inşa ettiren firmanın koordinatörü Erol Orhan, konuya ilişkin AA muhabirine, yunusun kovaladığı balık sürüsünün bir ara limanlarına girdiğini, buradaki su alma sistemlerine de belirli miktar balığın çekildiğini söyledi.

Yaşanan durumun bir kereye mahsus olduğunu, yurt dışından getirilecek cihazlarla sorunun çözüleceğini savunan Orhan, şunları kaydetti:

''Balıkların limanımıza girmesini engelleyecek 'balıksavar' sistemi bir ay içinde gelecek. Bunlar sinyal vererek balıkları kaçırıyor. Limanın iki ucuna da bunları takacağız. Benzer olumsuzlukların zaman zaman yaşanmamasının önüne böylece geçeceğiz. Söz konusu cihazları Belçika'dan getireceğiz. Bunun yanı sıra liman içinde kademeli ağlar oluşturulacak. Bu balıklar küçükler. Yaşanan olay nedeniyle hemen tedbiri aldık. Soğutma suyunun boşaltıldığı alanda olumsuzluk yok. Yunuslar kovalıyor balıkları, sığınmak için limana giriyorlar, o sırada çekilen suya kendilerini kaptırıyorlar. Biz bu tarz olumsuzluklarla karşılaştığımızda herkesten çok üzülüyoruz.''