48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali sansürle hesaplaşmaya devam ediyor. Festival, 1980’de sansür nedeniyle Türkiye gösterimi yasaklanan Korhan Yurtsever’in yönetmenliğini yaptığı “Kara Kafa” filmini Antalya’da sinemaseverlerle buluşturacak...


Altın Portakal, sansür’ün izlerini sinemadan silmeye devam ediyor...

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından 8-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Korhan Yurtsever’in 1980 yılında çektiği ve “dost bir ülkenin onuruyla oynanıyor!” gerekçesiyle Türkiye gösterimi yasaklanan “Kara Kafa” adlı filminin dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak.

Korhan Yurtsever’in, ilk filmi “Fıratın Cinleri”nden iki yıl sonra Almanya’da çektiği “Kara Kafa” adlı filmde, Cafer adlı bir işçinin, tatil dönüşü eşi ve iki çocuğunu Almanya’ya götürmesi; eşi ve çocuklarıyla Almanya’daki yaşam serüveni anlatılıyor.

İşsiz kalınca bunalıma giren Cafer, kendini içki ve kumara verir. Fabrikada çalışan eşi siyasal örgütlerle ilişkiye girer, “bilinçlenir”; eşiyle çatışmaya girer.

Toplumcu Gerçekçi ekol içinde değerlendirilebilecek “Kara Kafa”nın başrollerinde, Betül Aşçıoğlu, Savaş Yurttaş ve Macit Flordin yer alıyor.

“Kara Kafa”, 8 Ekim Cumartesi saat 20.30’da AKM Aspendos, 12 Ekim Çarşamba saat 12.00’de Özdilek AVM, 13 Ekim Perşembe AKM Perge salonlarında sinemaseverlerle buluşacak.

Korhan Yurtsever kimdir?

Korhan Yurtsever 1947’de İstanbul’da doğdu. Birsel Film' de yönetmen yardımcısı olarak işe başladı. 55 filmde Türk Sinemasının usta yönetmenlerine asistanlık yaptı.

Türk Sinemasının kriz içinde olduğu bir dönemde yönetmen ve yapımcı olarak “Fırat’ın Cinleri” adlı filmi çekti. “Fıratın Cinleri”, San Remo Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü, Antalya Film Festivali'nde üç dalda Altın Portakal, Bulgaristan Varna Film Festivali’nde “En İyi Yabancı Film” ödülü aldı.

1979 ve 1980 de Amerika' da Şikago, İran' da Tahran, İspanya'da San Sebastian, Portekiz' de Fuguera Da Foz, Hollanda' da Rotterdam, Rusya’ da Taşkent, Almanya’da Berlin Film Festivallerinde yarıştı ve ödüller aldı. Fransa'da George Sedoul Ödülü’ne aday gösterildi.