National Geographic, dev platformun Norveç"ten Türkiye"ye gelmesi ve Sinop"taki sondajın tamamını filme alıyor

Karadeniz"deki petrol arama çalışmaları kapsamında Türkiye"ye getirilen petrol platformu Leiv Eiriksson bir diğer ismiyle Şanslı Leiv ile yapılan sondaj 3 bin metreye ulaştı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya Milli Petrol Şirketi PETROBRAS ortaklığında, dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan “Leiv Eirikson”un Karadeniz"de başladığı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarına ilişkin çalışmalar sürüyor.
AA muhabirinin TPAO yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Karadeniz"de 2 bin metre olan su derinliği ve ondan sonra da deniz tabanından itibaren yaklaşık bin metrelik kara kısmına sondaj yapıldı ve borular indirildi.
Haziran ayı sonuna kadar kadar 5 bin 500 metreye ulaşmayı hedeflediklerini belirten TPAO yetkilisi, “Sondajda güçlükler çıkmazsa, makinede herhangi bir arıza olmazsa Haziran sonuna kadar 5 bin 500 metreye ulaşmayı ümit ediyoruz. Bunun 2 bin metresi su derinliği, 3 bin metrelik kısmı da kara sondajı olacak” dedi.
Bu derinliğe indikten sonra sahanın petrollü mü, doğal gazlı mı, yoksa kurumu olup olmadığı konusunda ipucu elde edileceğini belirten yetkili, petrol veya doğal gaz emaresi görülürse bununla ilgili testlerin de başlayacağını ve bu testlerin de yaklaşık 1 ay süreceğini bildirdi. TPAO yetkilisi, “Yani Temmuz sonuna kadar ilk sondajın bütün neticelerini almış oluruz” dedi.

PLATFORM KARADENİZ"DE 5 YIL KALABİLECEK
Brezilyalı PETROBRAS, Leiv Eiriksson ile ilgili 2 yılı opsiyonlu 3 2 yıl olmak üzere 5 yıllık anlaşma yaptı, ardından kule paylaşım anlaşması ile TPAO"yu da anlaşmaya dahil etti.
TPAO yetkilisi, “Biz keşifler yaptığımız takdirde bu platform belki de Karadeniz"den hiçbir zaman çıkmayacak, sürekli çalışmak durumunda kalacak” diye konuştu.
Projenin yürütücü, yani operatörü PETROBRAS şirketi olduğu için, platformda sadece bu şirketin elemanları çalışma yapıyor. Platformda Türk olarak sadece bir TPAO gözlemcisi bulunuyor. TPAO ise Samsun"da bir gezici laboratuvar kurdu. Uzmanlar laboratuvarda sondaj yapılan kuyudan getirilen numuneleri teknik analize tabi tutuyor.
Platform Temmuz ayı sonu, Ağustos ayı başı gibi Sinop"taki sahasında işini bitirdikten sonra Zonguldak açıklarına getirilecek. Buradaki çalışmaları ise tamamen TPAO üstlenecek.

NATIONAL GEOGRAPHIC FİLME ÇEKİYOR

Bu arada National Geographic, dev platformun Norveç"ten Türkiye"ye gelmesi ve Sinop"taki sondajın tamamını filme alıyor.
Bir futbol sahası büyüklüğünde bulunan ve son derece teknolojik bir makine olan Leiv Eiriksson dünyanın ikinci büyük petrol platformu olarak biliniyor.
Norveç"ten yaklaşık 2 ay süren 8 bin 68 kilometrelik bir yok kat edilerek Sinop"a çekilen platformun bacaklarında çok gelişmiş pervaneler bulunuyor. Uydudan gelen sinyalle, yer altında aynı noktada buluşabilmesi için milimetrik düzenlemeler yapılıyor. Bu olmadan sondaj yapılmıyor.
Petrol bulmadaki başarısı ise yüzde 85 olan Leiv Eiriksson"un tabandan yüksekliği 122,2 metre, vinç yükseklikleri ise deniz seviyesinden 58 metre olarak biliniyor. 50 bin ton ağırlığındaki platformun enerji ihtiyacı ise 44 MW gücündeki elektrik motorları ile sağlanıyor.
İstanbul ve Ankara bağlantılı lojistik destekleri Samsun ve İnebolu üzerinden sağlanacak platforma, İnebolu"dan deniz yoluyla, Samsun"dan ise hava yoluyla lojistik destek verilecek. Platformda, aralarında delici, teknisyen, mekaniker, doktor, aşçı ve temizlik görevlisinin de bulunduğu çok sayıda personel görev yapıyor.

İSMİNİ ÜNLÜ KAŞİFTEN ALDI

Dev platform adını Norveç tarihi açısından özel bir yere sahip olan kaşif Leiv Eiriksson"dan alıyor. Platform için bu ismin seçilmesinin nedenlerinden birinin bu keşif ruhu olduğu belirtiliyor.
Farklı kaynaklarda yer alan bilgilere göre, Norveçliler"in Leiv Eiriksson dediği ABD"de ise Leif Ericson olarak geçen kaşifin 970 yılında İzlanda"da denizci bir babanın oğlu olarak dünyaya geldiği rivayet ediliyor.
Babası da Norveçli bir denizci olan Eiriksson"un Kristof Kolomb"dan 500 yıl önce Kuzey Amerika"ya ayak basan ilk Avrupalı olduğu ifade ediliyor.

DERİN DENİZ ŞAMPİYONU DA 2011 SONUNDA GELECEK

Bu arada, ABD"li Exxon Mobil de TPAO ile yaptığı anlaşma çerçevesinde
Karadeniz"de iki sondaj yapacak. Şirket sondaj için Deepwater Champion (derin deniz şampiyonu) isimli özel bir gemi yaptıracak.
Güney Kore"deki tersanelerde yapılacak olan platformun 2011 ortalarında Karadeniz"e gelecek ve 2011 sonlarında da sondaja başlaması planlanıyor.
Leiv Eiriksson"un bacakları suya batırılarak çalıştığını belirten TPAO yetkilisi, Deepwater Champion"un sondaj yapacak kısmının yatar-kalkar vaziyette bulunduğunu, yani suya batırılmadığını kaydetti.

Milliyet