"ERGENEKON soruşturması" kapsamında tutuklanan Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin"in ifadesinde Güneydoğu"da, "Ermenileri kurduğu evlerde barındırıyor, peşindeydim" dediği, dolandırıcı "Sansaryan Serpil" lakaplı Serpil Kocadöli, 3 günlük takibin ardından Diyarbakır"da yakalandı. Hakkında yakalama kararı bulunan ve 17 ayrı suçtan dava dosyası bulunan Kocadöli"nin kesinleşmiş 5 yıl 10 aylık hapis cezası bulunuyor.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Aranan Şahıslar Büro ekipleri, kendisini "Ermeni Matit Sarsanyan" diye tanıtarak,Tunceli, Elazığ, Ankara ve İstanbul"da birçok işadamı ile esnafı dolandırdıktan sonra kaybolan, Serpil Kocadöli"nin izine 3 gün önce Diyarbakır"da rastladı. Polis, Kocadöli"yi takibe alarak, gidip geldiği yerleri, görüştüğü kişileri de izledi.

POLİSİN SORUSU İTİRAFI GETİRDİ

Serpil Kocadöli"nin, bir süredir kaldığını tespit ettiği, Kayapınar İlçesi 117"nci Sokak"taki bir apartmanda kaldığını belirleyen polis, 3 gün apartman kapsında bekledi. Dün akşam saatlerinde eve baskın düzenleyen polis Kocadöli"ni oturduğu evde yakaladı. Kapıda polisleri gören Kocadöli, aranan kişiler arasında olmadığını ileri sürdü. Nüfus cüzdanının olmadığını söyleyen Serpil Kocadöli, polislerin "Parmak izinizden kim olduğunuzu anlayabiliriz?" sorusuyla karşılaşınca kimliğini açıklamak zorunda kaldı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürülen ve sorguya alınan Kocadöli, ilk ifadesinde "Ben evlendim, suçsuzum" dediği belirtildi. Kocadöli"nin, sorgusunun ardından "Silahlı örgüte üye olmak", "Özel belgelerde sahtecilik", "Kamu Kurum ve Kuruluşlarından hırsızlık" ve "Dolandırıcılık" gibi 17 ayrı dava dosyası olduğu ifade edildi. Savcılığa sevk edilmesi beklenen Serpil Kocadöli"nin ayrıca kesinleşmiş 5 yıl 10 hapis cezası bulunuyor.

DOSYASI KABARIK

Kocaeli"nde 1961 yılında doğan Erzincan"ın Refahiye İlçesi nüfusuna kayıtlı Serpil Kocadöli, Güneydoğu Anadolu"da "Matilda Sarsanyan" olarak tanınıyor. Kocadöli ilk olarak 1994"te Tunceli"de ortaya çıktı. Sahte ODTÜ diploması ve 5 yaşında bir erkek çocukla Tunceli"ye gelerek, kendisini çatışmada öldürülen yaşadışı Dev-Sol örgütü liderlerinden Bedri Yağan"ın eşi Serpil Derin Yağan olarak tanıttı. Tunceli Belediyesi"nde mimar olarak işe giren Kocadöli, gerçek ortaya çıkınca tutuklandı, 2 yıl cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra, iki yıl önce Erzincan, Elazığ ve Tunceli"nin Pülümür İlçesi"nde şirketler kurup maden arama işine girdi. Ermeni diasporasıyla iyi ilişkiler içinde olduğunu her defasında dile getiren Kocadöli"nin, Pülümür"de krom madeni çıkarma ruhsatı bulunan iki şirketini ise, Erzincan"da akaryakıt istasyonu bulunan Osman Oktay isimli kişiye borçlarına karşılık devrettiği belirlendi. Kocadöli, Pülümür"de bulunduğu sırada, işadamları, esnaf ve çeşitli kişilerden yaklaşık 500 bin TL toplayıp maden şirketini devrettikten sonra, parayla birlikte ortadan kayboldu. Kocadöli ayrıca, Ankara ve İstanbul"da da bir çok iş adamını dolandırdı. Kocadöli son olarak, Tunceli Pülümür"de terör örgütü PKK ile pazarlık sonucu maden alarak işletmeye başlamasıyla gündeme gelmişti. PKK"nın "vergi" adı altında isteği parayı ödemeden ortadan kaybolunca da, PKK"lılar Kocadöli"yi bulmak için maden şirketinde çalışan Erkan Meriçli ve Merdan Rüştü Ovalıoğlu"nu kaçırmışlardı.