Suriye 'de dün yapılan devlet başkanlığı seçimini, resmi olmayan sonuçlara yüzde 88,7'lik oyla Beşşar Esed'in kazandığı açıklandı.

Suriye Halk Meclis Başkanı Muhammed Cihad el-Lahham, seçime katılımın yüzde 73,42 olduğunu belirterek, ülke içi ve dışındaki 15 milyon 845 bin 575 seçmenden 11 milyon 634 bin 412'sinin oy kullandığını ileri sürdü.

Lahham, Esed'in, 10 milyon 319 bin 723 oy alarak yeniden, "Devlet başkanı" seçildiğini söyledi.

Seçimde yarışan diğer adaylar Hasan en-Nuri'nin 500 bin 279 oyla yüzde 4,7, Mahir Abdulhafiz Haccar'ın ise 372 bin 301 oyla yüzde 3,2'de kaldığını aktaran Lahham, geçersiz oy sayısının ise yüzde 3,8'e tekabül eden 442 bin 109 olduğu kaydetti.

ULUSLARARASI HEYET: SEÇİM MEŞRU
Suriye'de dün yapılan devlet başkanlığı seçimini izleyen uluslararası gözlemci heyeti, seçimin meşru olduğunu belirtti.

Suriye resmi ajansı SANA'nın haberine göre, başkent Şam'da bir otelde basın toplantısı düzenleyen heyet üyeleri, halkın, yoğun bir şekilde seçime katıldığını bildirdi.

Ziyaret edilen seçim merkezlerinde "kayda değer bir durumun" olmadığını aktaran heyet üyeleri, "Ülkedeki seçimlerin şeffaf, dürüst ve demokratik bir şekilde yapıldığını, halkın özgürce iradesini yansıtıp, meşru hakkını kullandığını" dile getirdi.

Heyet üyeleri, gözlemcilerin, diledikleri seçim merkezine gidebildiklerini ve rejimin kontrolündeki birçok kentteki merkezin ziyaret edildiğini kaydetti.

Suriye'de dün yapılan seçime Rusya, Uganda, Zimbabve, Bolivya, Lübnan, İran , Filipinler, Venezuela ve Tacikistanlı gözlemcilerden oluşan heyet, Homs, Lazkiye, Tartus, Şam, Şam kırsalı, Süveyda ve diğer bölgelerde oy verme işlemlerini izlemişti.