İlk ihaleyi 11 milyon 990 bin liralık teklifle kazanan firma, 3 gün sonraki ikinci ihaleyi 899 bin liralık bedelle alınca ortalık karıştı.
 
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) önceki gün, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılı ğıyla yaptığı birleşik oy pusulası basım ihalesini 'rekabet şartlarının oluşmadığı' gerekçesiyle iptal etmesinin ardından yeni bir gelişme yaşandı.
 
12 Haziran'da yapılacak genel seçimde kullanılmak üzere bastırılacak oy pusulası ihalesinde, idari ve teknik şartnamede yapılan değişik lik, fiyatı 3 günde 12'de l'i düzeyine indirdi. İlk ihaleyi 11 milyon 990 bin lira bedelle kazanan Korza Yayıncılık Basın Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, bu ihalenin iptal edilmesi sonrası gerçekleştirilen ikinci ihalede, bu defa 899 bin lira bedel teklif etti.
 
Teknik şartlar zorladı
 
Korza Yayıncılık, ikinci ihalenin en düşük bedeli olan bu teklifle, oy pusulası basım işini aldı. Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, 3 gün arayla tekrarlanan iki ihalede fiyatın yaklaşık 11 milyon 990 bin lira düzeyinden 899 bin liraya inmesinin, daha önce Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan idari ve teknik şartnamelerde gerçekleştirdikleri değişiklik sonrası sağlandığını bildirdi. DMO Genel Müdürlüğü yetkilileri, oy pusulası ihalesinde yaşanan süreçle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
 
En düşük fiyatı verdiler
 
"Oy pusulası basım ihalesi, YSK tarafından öngörülen şekilde 2 Mayıs 2011'de gerçekleştirilmiştir. İhalede, toplam 6 firma ihale dokümanı satın almış ve 5 firma ihaleye teklif vermiştir. Yeterliliği uygun bulunan 2 firma arasında elde edilen en düşük bedel olan 11 milyon 990 bin liralık teklifin çok yüksek olması nedeniyle, 3 Mayısta YSK ile bir toplantı yapıldı. Toplantıda YSK yetkililerine ihaleye katilimi imkansız hale getiren şartlar nedeniyle katılımın yeterli olmadığı dolayısıyla elde edilen teklif bedelinin yüksek olduğu anlatılmıştır."
 
DMO yetkilileri toplantı sonrası alınan kararla kendilerine idari ve teknik şartnamede değişiklik yapma yetkisi verildiğini belirtti. DMO sözcüleri konuyla ilgili olarak "3 Mayıs 2011 tarihinde tüm firmalar yeniden ihaleye davet edilmiştir. Söz konusu ihaleyi kazanan firma, 11 milyon 990 bin liralık bedelle ilk ihalede en düşük götürü bedel fiyat teklifini veren firmadır" açıklamasını yaptı.
 
İhaleye girmeyi zorlaştıran şartlar
 
Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü önceki gün Yüksek Seçim Kurulunun birleşik oy pusulası basım ihalesini 'rekabet şartlarının oluşmadığı' gerekçesiyle iptal ettiğini belirterek YSK'nın gerekçelerini şöyle açıkladı:
 
■ İhaleye ilişkin idari ve teknik şartname ile ihale yöntemi, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca hazırlanmıştır.
 
■ Teknik Şartnamenin 2'nci maddesinde, 'Basım yeri işin güvenliğinin sağlanabilmesi için Ankara ili merkez ilçeler  sınırları dahilinde tek bir yerden yapılacaktır' şeklinde bir şarta yer verilmiştir.  Bu emredici ve sınırlayıcı şart nedeniyle Ankara dışındaki firmaların ihaleye katılımı sağlanamamıştır.
 
■ İdari şartnamede, iş ortaklığı olarak firmaların katılımına imkan tanınmış olmasına rağmen, teknik şartnamenin 2'nci maddesinde belirtilen düzenleme nedeniyle, iş ortaklığı firmalarının makinelerinin farklı adreslerde olması dikkate alındığında, iş ' ortaklığı olarak teklif verebile-' cek firmaların katılımı da fiilen imkansız hale gelmiştir.
 
■ Diğer taraftan idari şartnamenin 9.1 .(ı) maddesiyle firmalara teslim edilecek filigranlı oy pusulası basımında kullanılacak kağıtlara karşılık olarak istenilen 4 milyon liralık kağıt teminatının, iş ortaklığı olarak girecek firmaların her ortağı için ayrı ayrı istenilmiş olması da iş ortaklığı olarak katılımın sağlanmasını zorlaştırmıştır.
 
 
 
 
bugün