Endeks, bir önceki aya göre ise yüzde 1,9 oranında geriledi. Uzmanlara göre ekonomideki yavaşlama yılın ikinci yarısında da sürecek.
-Sanayi üretimi haziran ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,7 artarken, bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış endeks haziranda 2011'in aynı ayına göre yüzde 2,7 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı. Sanayi üretimi ilk çeyrekteki yüzde 2,8'lik artışın ardından ikinci çeyrekte de yüzde 3,4 artarak Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) ikinci çeyrekte ılımlı bir büyüme eğilimde olacağı beklentilerini teyit ederken, analistler hükümetin ve Merkez Bankası'nın makul ve ulaşılabilir olarak nitelendirdiği yüzde 4'lük 2012 büyüme öngörüsünün iyimser bir tahmin olarak kaldığına dikkat çekiyorlar.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksindeki mevsimsel değişikliklerin, olağanüstü bir yorum yapmayı gerektirecek noktada olmadığını belirterek, genel trendin önemli olduğunu bildirdi. Ergün, "İkinci çeyrekte sanayi üretim artışı ilk çeyreğe göre daha yüksek olmuştur. Bu veriler değerlendirildiğinde Türkiye büyümesinin öngörülen seviyelerde devam ettiğini görmekteyiz. Mevsimsel dalgalanmalar olmakla birlikte yılsonunda Türkiye Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 4'lük büyüme tahminini yakalayacaktır. Şu an için tahminlerimizi, öngörülerimizi güncellememizi gerektirecek bir durum yoktur." dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, "Endeks haziran ayları içindeki en yüksek seviyesini bu ay yakalamıştır. 2009 Aralık ayından bu yana 31 aydır sanayi üretim endeksi istikrarlı şekilde artmaktadır." dedi. Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 6,3 ile ara malı imalatında görüldü. Bunu, yüzde 6,1 ile enerji izledi. Sermaye malı imalatı yüzde 2,4, dayanıklı tüketim malları imalatı yüzde 2,2 ve dayanıksız tüketim malı imalatı ise yüzde 0,1 azaldı.

Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici, verilerinin piyasa beklentisinin biraz altında geldiğini söyledi. Derici, yavaşlamanın hem iç talep hem de ihracat artış hızı yavaşlamasından kaynaklandığını ve bu durumun da üretim tarafına yansıdığını belirtti. Derici, "Sanayi üretiminde zayıf rakamlar görmeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu. ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, son dönemde daha dalgalı bir seyir izleyen sanayi üretim verilerinin haziranda mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış rakamlara göre dikkate değer ölçüde daraldığını kaydetti. Akbank'ın Ekonomik Araştırmalar raporunda ise mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksinin haziranda son dört aydır yükselişin ardından ilk defa, aylık yüzde 2 ile azalış gösterdiği vurgulandı. Analizde yılın ikinci yarısında da öncü göstergelerin iktisadi faaliyetlerde yavaşlamaya işaret ettiği belirtildi. ANKARA CİHAN

sanayi2.jpg