Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Sanayi ve ticaret kesiminin talep ettiği 'istihdamın arz edilmesi' noktasında, gerek mesleki eğitim gerekse üniversiteler bazında YÖK'le ciddi temaslarımız var. YÖK başkanımızla görüştük' dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konseyinin, birlik merkezinde yapılan toplantısına katılan Bakan Çağlayan, toplantının açılışında yeni dönemde bakanlığı tarafından yürütülecek çalışmalar hakkında bilgiler verdi, Sanayi Bakanlığının sanayi envanterini hazırlarken, aynı zamanda ticaret envanterinin de ortaya çıkacağını vurguladı.
TEMEL PROBLEM ARZ VE TALEP

Çağlayan, Türkiye'nin önemli konularından birisinin ise istihdam, iş gücü planlaması ve istihdam envanterinin çıkarılması olduğunu, bu konudaki çalışmaların Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü anlattı. Türkiye'de bugün temel problemin; istihdam arzı ile talebinin çakıştırılması olduğunu belirten Çağlayan, “Yani Türkiye'de bugün temel problem olan istihdamın arzı ile talebinin çakıştırılması noktasında, sanayi ve ticaret kesiminin talep etmiş olduğu istihdamın arz edilmesi noktasında, gerek mesleki eğitim gerek üniversiteler bazında, YÖK'le ciddi temaslarımız var. YÖK başkanımızla görüştük. Önümüzdeki dönem, bir taraftan istihdam talebi ve mesleki eğitimin iş gücü planlamasının yapıldığı bir dönem de olacak' dedi. Çağlayan, bütün bunların Türkiye'nin rekabet gücünün arttırılması, daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla yatırım yapılmasına hizmet edeceğini kaydetti.


Kimse falcılık yapmasın

Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi ve 106 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olduğunu belirterek, “Dünyadaki ekonomik gelişmelerden belli bir ölçüde etkilenecektir. Ama bunun şiddetinin ne olacağı, nasıl bir yansıma olacağı , büyüme rakamlarını nasıl etkileyeceği konusunda hiç kimsenin fal açma yeteneğine sahip olmadığını biliyorum. Krizin ana kaynağı ABD olmakla beraber, Türkiye, Amerika ile dış ticareti çok fazla olan bir ülke değil. Ama Türkiye'nin yaptığı ihracatın yüzde 60'ından daha fazlası avro bölgesi, yani Avrupa ile yapılan ticarettir” dedi.

AA