Aydın Sanayi Odası (AYSO) Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, 13 Haziran 2008 tarihi itibariyle başlayacak olan jeotermal enerji arama izni başvuruları konusunda Aydınlı sanayicilerin geç kalmamasını istedi. Aydın"da bu konunun 3-4 yıldır gündemde tutulduğunu hatırlatan Pekgüzel, bir hafta devam edecek başvuru işlemlerinin önemli jeotermal rezervlerin bulunduğu Aydın için büyük bir fırsat olduğunu belirti. Konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Pekgüzel"e; ASTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz Güngör ve AYSO yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.
5686 sayılı “Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununun” 13 Haziran 2007 tarihinde TBMM de görüşülerek yasalaştırıldığını hatırlatan AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, kanunla ilgili yönetmeliklerinde 2007 yılı Aralık ayında yürürlüğe girdiğini söyledi. Kanunun geçici ikinci maddesi uyarınca henüz ruhsat alınmamış bölgeler için arama ruhsatı başvurularının kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bir yıl sonra yani 13 Haziran 2008 tarihinde başlayacağını açıklayan Pekgüzel, başvuruların bir hafta gibi kısa bir sürede sona ereceğine dikkat çekti. Bu konunun önemli rezervlere sahip olunması bakımından Aydın için hayati önem taşıdığını belirten Pekgüzel, “Aydın"da bu konu son 3-4 yıldır sürekli olarak gündemde tutuluyor. Ancak henüz ortaya çıkarılmış bir enerji yok. Yıllardır beklediğimiz bu fırsatı kaçırmamak için İl Özel İdaresine başvurarak, arama ruhsatı alınmamış bölgeler için arama izni başvurusu yapmalıyız. Bu tarihini geçirdiğimiz zaman çok pişman olabiliriz” dedi.
Aynı bölge için birden fazla başvuru yapılması halinde kuru usulüyle ruhsatın verileceğine değinen Yalçın Pekgüzel, uzun yıllardır Türkiye"de tartışılmakta olan bu yasanın çıkarılmış olmasının olumlu olduğunu savundu. Yasanın Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) dışındaki kişi ve kuruluşlarında jeotermal konusunda yatırım yapabilmesinin önünü açtığını işaret eden Pekgüzel, “İlimizdeki kaynakların çok olması nedeniyle birçok yerli ve yabancı firma bu işle ilgileniyor. Dünyanın her yerinde sanayicilerin sıkıntıları var. Artık herkes alternatif faaliyet alanları arıyor. Ama biz ekonomik gelişimin sağlanması için kaynakların Aydınlılar tarafından kullanılmasını istiyoruz. Sadece arama ruhsatı almak yetmiyor. Daha sonra da yatırımların gelmesi gerekiyor. İlimizdeki tarımsal sanayinin kalkınması, organize sera bölgelerinin kurulması ve örtü altı yetiştiriciliğin gelişmesi adına bu fırsat çok önemli. Ben bu fırsatların iyi değerlendirilmesi halinde Aydın"ın Türkiye"deki en büyük organize seracılık bölgesi olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Elektrik üretiminde kullanılan 150-200 derecelerdeki jeotermal enerji kaynakları için yapılacak yatırımların çok büyük maddi güç istediğinin altını çizen ASTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz Güngör ise, Aydınlılar için birinciliği önceliğin seracılıkta kullanılabilen daha yüzeydeki rezervler olduğuna işaret etti. Derin olanak kaynaklara göre yüzeye yakın 60-70 derecelerdeki kaynaklarla ilgili olarak yapılacak kaynakların daha az külfet getirdiğini beyan eden Güngör, şöyle konuştu: “Bizim için önemli olan seracılıkta kullanılabilecek jeotermal enerjidir. Bu nedenle Aydınlı yatırımcıların bu tür kaynakların bulunduğu bölgeler için başvuru yapması daha önemli. Bir tarım kenti olan ilimizde organize seracılık faaliyetleri başta olmak üzere, kesme çiçekçilik ve getirisi büyük olan diğer örtü altı yetiştiriciliği faaliyetlerinin gelişmesi adına bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Tek başımıza yapamıyorsak ta; dışarıdan gelecek yatırımcıların daha fazla rant uğruna reenjeksiyon işlemleri sırasında çevreye verebilecekleri zararı önleyebilmek için bu kişilere ait yatırımların içerisinde olmaya gayret göstermeliyiz ”