Sanayi üretimi Temmuz"da geçen yıla göre yüzde 9.2 daralırken, Haziran"a göre yüzde 0.9 arttı. 5 aydır kesintisiz yükselen sanayi üretimi 8 ayın zirvesine çıktı. Ancak ÖTV"de ilk teşvik paketinin son bulmasıyla otomotivde yaşanan düşüş, toparlanmayı yavaşlattı

Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Temmuz"da da yükselişini sürdürdü. Sanayi üretimi aylık bazda son 5 aydır kesintisiz yükselişini devam ettirdi ancak toparlanmanın hızı yavaşladı. TÜİK verilerine göre, sanayi üretimi Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.2 daraldı, Haziran"a göre ise yüzde 0.9 oranında artış gösterdi. Kasım 2008"de 110.3 olan Sanayi Üretim Endeksi, tam 8 ay sonra Temmuz"da bu düzeyini yakaladı. Böylece sanayi üretimi, küresel krizin Türkiye"ye olan etkilerinin henüz tam hissedilmediği döneme yeniden çıkmış oldu.

Sanayi üretimi 8 ayın en yüksek seviyesine ulaşsa da, toparlamanın yavaşladığı görüldü. Haziran"da Mayıs"a göre sanayi üretiminin yüzde 5.7 oranında artmasından sonra Temmuz"da çarkların yavaşlamasında en büyük katkı yüzde 2.6 ile toplam taşıt üretiminden geldi. Hükümetin ÖTV oranlarını kademeli olarak artırması, Temmuz"da pazarın yüzde 50 oranında daralmasına neden oldu. Bu da otomotiv üretimini olumsuz etkiledi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.9 artarak 145.8"den 147.2"ye yükselirken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10.5 azalarak 118.6"dan 106.2"ye, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 3.2 azalarak 135.4"den 131.2"ye geriledi.

Sermaye malı kıpırdadı

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Temmuz"da geçen yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 22.7 ile sermaye malı imalatında yaşandı. Ancak Temmuz"da yıllık bazda ara malı üretimi Haziran"da olduğu gibi yüzde 11 daralırken, sermaye malı üretimindeki daralma Haziran"daki yüzde 30"dan yüzde 23"e indi. İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının geçen yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 36 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bunu, yüzde 27.3"lük düşüş ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı takip etti.

Taşıt üretimi Ağustos ayında yüzde 14 arttı

Taşıt araç üretimi Ağustos ayında yüzde 14 artarak, 49 bin 445 adede yükseldi. Ağustos"ta üretimin artmasında Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan hurda teşviğinin pazarları hareketlendirmesi ve ÖTV indiriminin Eylül sonunda sona erecek olması etkili oldu.

Otomotiv Sanayi Derneği"nin (OSD) verilerine göre, geçen ay otomobil üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 23 bin 805 adede, ticari araç üretimi ise yüzde 17 artışla 25 bin 640"a yükseldi. Hafif araç üretiminde Ağustos ayı kapasite kullanım oranı yüzde 40 olarak gerçekleşti. İlk 8 ayda toplam taşıt aracı üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 düşüşle 529 bin 656 adet oldu. / vatan