Küresel finansal krizin sanayi krizi yarattığı belirtilirken Türkiye de örnek gösterildi. The Economist dergisi, imalat krizinin büyüklüğünün hala tam anlaşılmadığını vurgularken "Sanayi, Brezilya, Malezya ve Türkiye'de gibi Doğu Avrupa'da da çöküyor. Çin'deki binlerce fabrika terk edilmiş durumda" diye yazdı.

Buna rağmen The Economist, son sayısının kapak konusu yaptığı imalat sanayinin hükümetlerce kurtarılmasına karşı çıktı.

Prestijli haftalık dergisi The Economist, son sayısında "İmalat sanayinin çöküşü" nü kapak yaptı. İngiliz dergisi, başyazısında sorunu değerlendirirken "Finansal kriz, bir sanayi krizi yarattı" görüşü dile getirdi. Finansal krizin yıkıcı küresel gücünün geçen yıl belli olduğunu ancak imalat krizinin büyüklüğünün hala tam anlaşılmadığını kaydeden dergi, bunun önemli bir nedeninin daha çok ulusal boyutta görünmesi olduğunu belirtti.

Sanayi üretiminin son üç ayda Amerika'da yüzde 3.6, İngiltere'dre ise yüzde 4.4 gerilediğine işaret edilen analizde çöküşün, imalat ürünleri ihracatına bağımlı ülkelerde daha büyük olduğu vurgulandı. Bu çerçevede dördüncü çeyrekteki düşüşün Almanya'da yüzde 6.8, Tayvan'da yüzde 21.7, Japonya'da ise yüzde 12'ye ulaştığına dikkat çeken dergi, şunları yazdı:

"Sanayi, Brezilya, Malezya ve Türkiye'de gibi doğu Avrupa'da da çöküyor. Çin'de binlerce fabrika, terk edilmiş durumda. İşçiler, yeni yıl tatili için kırsaldaki evlerine gitti. Milyonlarca hiçbir zaman geri dönmedi."

İngiliz dergisi, finansal sistemi kurtaran hükümetlerden şimdi sanayi de desteklenmesi istendiğini belirterek "Sanayiye özel bir destek sağlamak doğru mudur?" sorusuna "hayır" yanıtını verdi. Sanayinin kurtarılmasının zorlukları üzerinde duran dergi, şu görüşleri dile getirdi:

"Hükümetler, hangi şirketlerin kurtarılması gerektiğini veya herhangi bir sanayinin doğru büyüklüğünün ne olduğunu nasıl bilecek? Bu konudaki karara tüketicilere aittir. En çok ses çıkartan veya en zeki lobicileri olan sanayilere para vermek adil olmaz, israf olur. Talebi, yardım alamayan talihsiz sektörden yardım alan talihli sektöre kaydırmak sadece bunalımı körükler"

SABAH