Sanayi üretim endeksi, 2011 yılı Mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 oranında arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
 
Buna göre, geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 4,5, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 10,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde de yüzde 11,9 artış kaydedildi.
 
ŞUBAT'A GÖRE ARTIŞ
 
Sanayi üretimi aylık bazda değerlendirildiğinde de Şubat ayına göre yüzde 12,7 artış gösterdi.
 
Takvim etkisinden arındırılmış endeks, mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise martta bir önceki aya göre yüzde 0,3 azalış gösterdi.
 
SERMAYE MALI TETİKLEDİ
 
Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, mart ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 26 ile sermaye malı imalatında kaydedildi. Bunu yüzde 14,2 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 13,6 ile enerji, yüzde 7 ile ara malı imalatı ve yüzde 3,5 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi.İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 39,7 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı aldı.Kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması yüzde 29,6, mobilya imalatı yüzde 29,5, motorlu kara taşıtı treyler (römork), yarı treyler (yarı römork) imalatı yüzde 27,2, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yüzde 25,8 artış gözlendi.Söz konusu dönemde, tütün ürünleri imalatında yüzde 9,7 oranında düşüş kaydedildi.
 
Sürpriz yok büyüme ortada
 
# Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Bu ay açıklanan rakamlarda bir sürpriz yaşanmamış, endeks büyük ölçüde beklentiler paralelinde gerçekleşmiştir' ifadesini kullandı. Ergün, tarihsel bir perspektiften bakıldığında, 2011 Mart ayında yakalanan değerin en yüksek mart rakamı olduğunun görüldüğünü bildirdi.
 
# İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretimindeki tablonun yılın ilk üç ayında iki haneli GSYİH büyümesi açısından ümit verici olduğunu belirtti.
 
 
yenişafak