Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) Genel Sanat Yönetmeni, dünyaca ünlü orkestra şefi Emin Güven Yaşlıçam, bilimde olduğu gibi sanatta da yaşanan beyin göçünün tersine çevrilmesi gerektiğini belirtti.

ÇDSO'nun sezon açılışı için Adana'ya gelen Yaşlıçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerekse hükümetin ellerinden geldiği kadar imkanları klasik müziğin ülke içinde gelişmesi için seferber ettiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin önüne inandırıcı projelerle çıkıp, istediklerini aldıklarını ifade eden Yaşlıçam, ''Çeşitli hükümetler döneminde alamadığımız kadroları, bu dönemde aldık. Nasıl aldık? İnandırıcı projelerle önlerine çıktık, çaba gösterdik. Onları ikna etmek önemli. Projeyle gittiğiniz zaman anlayışla karşılıyorlar, önemini de kabul ediyorlar'' dedi.

Yaşlıçam, Türkiye'de klasik müziğin ilerlemesi için yapılanların yanı sıra, yurt dışında yetişmiş sanatçıların da ülkeye kazandırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Yılın önemli bölümünü yurt dışında konserlerde geçirdiğini anlatan Yaşlıçam, şunları kaydetti:

''Avrupa'da çok sık konserler veriyorum. Orada karşılaşıyorum, görüyorum ve iftihar ediyorum. Çok yetenekli Türk gençleri var. Ancak, bir koordinasyonsuzluk var. Bunları bir araya getirerek, buradaki imkanları zenginleştirip, onların teknik seviyelerine uygun ortamları yaratmalıyız. Vatanına dönmek isteyenler var, gelip burada hizmet verebilirler. Bizler de orkestralarımızı genişletmiş oluruz. Bunun için güzel salonlara, mekanlara ihtiyacımız var. Beyin göçü, sadece bilimde değil, sanatta da var. Bunların geri gelmesi için ortamların hazırlanması gerekir. Konser veya opera salonu gibi tek amaçlı salonumuz olmazsa, o kişilerin buraya gelip hizmet vermesini zorlaştırırız.

Sadece maaş, ücret değil, ortamların da düzeltilmesi gerekiyor. Böyle olursa kendileri gelmeyi teklif edecek. Onlara teklif dahi götürmeye gerek kalmaz. Ben bunun kısa zamanda da olacağını düşünüyorum. Çünkü, hükümet çok duyarlı ve kararlı görünüyor. Hükümetin bu konudaki yaklaşımlarını çok beğeniyorum.''

-Farklı projeler de olabilir-

Daha önce gerçekleştirdikleri ''Senfoni İle İlahiler'' projesiyle ilahilere klasik müzik yorumu getirdiklerini anımsatan Yaşlıçam, imkanlar dahilinde farklı tarzda projelere de imza atabileceklerini vurguladı.

Türk Halk Müziği ile senfonik müzikleri birleştirebileceklerini belirten Yaşlıçam, ''Türkülerden klasikleşmişleri halkın anlayabileceği şekilde sunarak, güzellikler yaratmak istiyoruz'' dedi.

Yaşlıçam, senfonik müziğin farklı tarzlarla harmanlanmasının önemine değinerek, şunları söyledi:

''Bazı şeyler, güzellikler, zenginlikler ve renkler olarak ele alınıyor. Hala eserlerini çaldığımız dünya çapında büyük besteciler var. Kendi halk müziklerinden esinlenerek seslendirdikleri eserler var. Dvorak'ın Macar dansları, Brahms'ın Macar dansları gibi... Hepsi kendi müziklerinin senfonik hale dönüştürülmüşü. Sonra en güzel beğeniler olarak kalmış ve yerleşmiş.

Öyle bir şey yaparsanız ki; özünü alırsınız, ondan edindiğiniz bilgi deneyim, sizin tecrübenizle gelişir, yol alır. Bu tür projeler halkı da içine çekiyor. Örf, adetlere bağlı hareket etmekte fayda var, aslını inkar edemezsin. Halkın dinlediği, sevdiği güzellikleri zenginleştirerek, halkı bir seviyeye çıkarmamız gerekiyor.''

-Emin Güven Yaşlıçam-

Ankara Devlet Konservatuvarı Keman Dalı Yüksek Bölümünden 1975'te mezun olan Yaşlıçam, daha sonra 2 yıl Ankara Devlet Operasında orkestra sanatçısı olarak görev yaptı. Yaşlıçam, daha sonra İtalya'dan 4 yıllık devlet bursu kazanarak bu ülkede orkestra şefliği ve kompozisyon çalışmalarını sürdürdü.

Roma Santa Cecilia Konservatuvarından, Armanda Renzi, Teresa Procaccini, Bruno Aprea, Franco Ferrara yönetmenliğinde, orkestra şefliği ve kompozisyon bölümünden birincilikle mezun oldu.

İtalya'da Accademia Chigiana'dan onur diploması alan sanatçı, 1986-1989 arasında Lecce Senfoni Orkestrası'nı yönetti.

Yaşlıçam, ayrıca İtalya'da San Remo Senfoni ve Avellino Senfoni, Belçika Kraliyet Orkestrası, İsviçre'de Ruyana Radyo-TV Senfoni orkestralarında şeflik yaptı.

Şeflik kariyerinde tanınmamış ya da saklı kalmış yapıtların dünya prömiyerlerini yapmayı amaçlayan Yaşlıçam, bu kapsamda İtalya'da San Remo Senfoni Orkestrası ile Paisiello'nun ''6 Menuetto''sunun 200 yıl sonra, Karl Czerny'nin ''Op. 153, 4 el için piyano'' konçertosunun 150 yıl sonra ilk seslendirilişini gerçekleştirdi.

Uluslararası festivallere de katılan sanatçı, Scarlatti Festivali, Bellini Festivali, Napoli Festivali gibi etkinliklerde konserler yöneterek, Hori, Antonioni, Yablonskaya, Tamazaki, Pikayzen gibi ünlü solistlere eşlik etti.

Yaşlıçam, 20 Kasım 2004'de CRR IX. Uluslararası Mistik Müzik Festivali Açılış Konseri'nde dünya prömiyeri gerçekleştirilen ''Senfoni ile İlahiler'' konserine şeflik yaptı. Moskova Senfoni Orkestrası ile 2005 yılında turne yapan Yaşlıçam, ayrıca mayıs 2004 tarihinde 120 kişilik Bari Senfoni Orkestrası ile Avrupa ve İstanbul turneleri gerçekleştirdi.

Yaşlıçam'ın yönettiği ÇDSO, geçen yıl Adana Valiliğinin desteğiyle ''Senfoni ile İlahiler'' konserini gerçekleştirmiş ve büyük ilgi görmüştü.