Bakanlık, teşviklerin ödenmemesine ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, sanatçılara da, teşviklerin neden verilmediğine ve ne zaman verileceğine ilişkin de bilgi vermedi.

Bakanlar Kurulu, 1993 yılında aldığı kararla her yıl düzenli olarak Haziran ve Aralık aylarında ödenmek üzere Bakanlık bünyesinde bulunan sanatçılara iki aylık ücret tutarında teşvik ikramiyesi verilmesini karar bağlamıştı. Önceleri eserlerde aktif rol alan sanatçıları, sahneye teşvik etmek amacıyla verilen teşvik ikramiyeleri, sanatçıların içinde bulunduğu zor hayat şartları ve maaşların yeterli olmaması nedeniyle, tüm sanatçılara verilmeye başlandı. Daha sonra yeniden aktif rol alan sanatçılara verilmesine karar verilen teşvik primleri bu yıl ise hiçbir sanatçıya ödenmedi. ANKA"nın edindiği bilgiye göre, 1993 yılından bu yana ödemelerde aksama yaşanmazken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl en geç Haziran ayında verilmesi gereken teşvikleri vermedi. 2 bin 500"e yakın sanatçısı bulunan bakanlıktan sanatçılara herhangi bir açıklama yapılmazken teşviklerin verilmemesi için bir bakanlık bünyesinde yeni bir düzenleme çalışması yapıldığı iddia edildi.

Bakanlık, yeni kriterler getirerek sanatçılara ödenen teşvik ikramiyelerini “kısmayı” amaçlarken, Başbakanlık, Dış Ticaret Müsteşarlığı gibi kamu kurumlarında uygulanan teşvik ikramiyesinde bir tek Kültür ve Turizm Bakanlığı"nda bu tür bir uygulamaya gidildiği öğrenildi. Sanatçılar arasında da infiale yol açan gelişe karşısında bazı sanatçılar yargı yoluna gitmeye hazırlanıyor. - ANKA