Sultan Çoğalan - Sağlık sektöründe hizmet veren Türk firmasının hastanelerde kurduğu teleradyoloji (radyoloji rapor ve görüntülerinin dijital olarak bilgisayarlar arasında sanal ortamda aktarılması) sistemi sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki doktor, hastanın filmini online üzerinden tetkik edebiliyor.

Genel merkezi Türkiye'de olan ve yurtdışına da hizmet veren firma, Fillandiya, Lübnan, Suudi Arabistan ve Fransa gibi ülkelerde sistemi kurdu.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren IMEDIT Firmasının Kurucusu Tamer Belir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerikadaki üniversite eğitiminin ardından aldığı sertifikalarla PACS (Dijital görüntüleme ve Arşivleme Sistemi) üzerine uzmanlaştığını, AMICAS, WorldCare, Datex-Ohmeda, PACS ve RIS firmalarında, Harward Medical, Boston Medical Center, Winchester hastanelerinde çalıştığını belirtti.

PACS sistemini hastanelerde yaygınlaştırmak amacıyla şirket kurduğunu dile getiren Belir, hastanın tüm radyolojik tetkiklerinin depolanabildiği ve doktorun bilgisayar aracılığı ile istediği her yerden bu görüntülere ulaşabileceği sistemde, eski ve yeni filmler arasında farkın kolaylıkla ortaya çıktığını ifade etti.

Belir, ''Tamamen web tabanlı şekilde kullanılan ve sınırsız kullanıcı imkanı da sağlayan sistem sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun, aynı sistemin olduğu hastanedeki bir doktora filmini gösterme imkanına kavuşuyorsunuz. Çoğu hastane artık bir veya ikiden fazla radyoloji uzmanı istihdam etmek istemiyor. Ya da hiç radyoloji uzmanı olmayan hastaneler de mevcut. Uzaktan raporlama yöntemi daha ekonomik hale geliyor'' diye konuştu.

Belir, teleradyolojinin hastaların radyolojik görüntülerini yorumlama, ileriye dönük arşivleme ve özel vaka kıyaslaması amacıyla güvenli ve özel bir internet hattı aracılı ile transfer etmek anlamına geldiğini kaydetti.

-HASTANELER İÇİN BÜYÜK KAZANÇ-

Dünyanın değişik ülkelerinde uzun yıllardır bu sistemin kurulumunu yaptıklarını kaydeden Belir, sistemi son kurdukları ülkelerin Fillandiya, Lübnan, Suudi Arabistan ve Fransa olduğunu anlattı.

Belir, Türkiye'de hastanelerde kullanılan PACS sayısının yüzde 5'i geçmediğini, bunu nedeninin ise PACS konusunda uluslararası standartlara sahip sistemler ile tecrübeli ve eğitimli kalifiye mühendis olmayışı olduğunu anlattı.

Türkiye'de de 4 yılda 32 hastaneye PACS'ı buluşturduklarını dile getiren Belir, tüm Türkiye'de bu sistem yaygınlaştığında önemli bir ekonomik kazanç elde edileceğini kaydetti.

Belir, PACS'ın film basımını ortadan kaldırdığını, bu sistem sayesinde tam teşekküllü bir devlet hastanesinde yılda yaklaşık 250-300 bin doların kasada kalabileceğini ifade etti.

Doktorlar arasında bilgi alışverişini sağlayan teleradyolojinin hata yapma riskini de ortada kaldırdığına dikkati çeken Belir, ''Bu iş kesinlikle büyüyecek ve genişleyecek. Görüntüleme metodları gün geçtikçe daha fazla karmaşıklaşıyor ve bu gelişmiş teknolojinin yanında eğitimli ve deneyimli personel ihtiyacı da gerektiriyor. Bu, gelişmiş görüntülemenin uzmanlaşmış görüntüleme merkezlerinde toplanacağı anlamına gelmektedir. Bu hem doktorlar hem de hastalar için bir avantaj'' diye konuştu.

-PACS&TELERADYOLOJİ NEDİR-

Web tabanlı merkezi dijital görüntüleme ve arşivleme sistemi olan PACS (Picture Archiving&Communications System) sınırsız sayıda kullanıcının, sınırsız sayıda arşivlenmiş dijital görüntü ve ilgili raporlarına erişim imkanı sağlıyor.

Hastane ve ilgili sağlık kurumlarının normalde yaptığı işleri ve hasta dosyalarını elektronik/dijital ortama taşıyan ve hekimlere her yerden erişim sağlayan sistem tüm hekimler arasında sınırsız online arşivleme ve anlık erişim, kominikasyon ve konsültasyon, her hekimin vakalarına ofisinden veya dünyada herhangi bir yerden erişebilme imkanı, hastanenin kendi otomasyonundan da erişim, arşivleme için film ve CD/DVD basımını minimuma indirmesi, uzman hekimler arasında hızlı konsültasyon imkanı sağlıyor.

A.A.