Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''Spor kenti olabilmek için 2 şey lazım, birincisi insan kaynakları, ikincisi spor faaliyetlerinin koordine edileceği alanlar. Biz bunun gereğini yerine getirmeye başladık'' dedi.

Tekkeköy ilçesinde yapılacak 7 bin 500 kişilik seyirci kapasiteli Samsun Spor Salonu'nun temel atma töreni gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, törende yaptığı konuşmada, Samsun'u spor kenti yapmak için yola çıktıklarını ve bunun adımlarını atmaya başladıklarını söyledi.

Samsun Spor Salonu'nun spor alt yapısı için önemli bir yatırım olduğunu vurgulayan Kılıç, salonun gerçekte kapasitesinin 8 bin 300 kişi olacağını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

''Marifet iltifata tabidir derler, yapılan işler bilinirse, yapılan işler fark edilirse, çalışmalar takdir edilirse, insanoğlunun fıtratında, yaradılışında var, daha fazlasına yapmaya hepimiz peşinen adayız. Temelimiz hazır, bodrum katına çıkmış durumdayız. 7 bin 500 kişilik Samsun Spor Salonu. Esasında 7 bin 500 kişilik değil 8 bin 300 kişilik. 7 bin 500 kişi tribünlerde oturma kapasitesi, 500 sporcu oturma kapasitesi, 300 de teknik adam ve antrenörler oturma kapasitesi olmak üzere temelini atacağımız eser 8 bin 300 kişilik Samsun Spor Salonu. Bu bir sinerjinin eseri, 30 milyonluk bir eserin önündeyiz. 26 milyon lirası doğrudan Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından müteahhit firmaya hak edişler şeklinde kısa sürede ödenecek. Kusursuz bir işi, eksiksiz şekilde alacağız.''

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Daire Başkanlığı olarak projenin çizimi ve ihaleye hazır hale getirilmesi sürecinde emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Projenin alt yapısı ve detaylarını kusursuz bir şekilde tamamlayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına da teşekkür ediyorum. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı döneminde bu projeyi ortaya çıkaran sinerjiye 2 milyon liralık katkı ile önemli bir destek sağlayan, kendi bakanlığının görev ve sorumluluk alanında olmamasına rağmen 2 milyon lirayı projenin başlaması öncesinde Samsun'a yönlendiren Mustafa Demir milletvekilimize teşekkür ediyorum.

Bu sinerjinin gereği olan, bu adımları atmaya devam edeceğiz. İşin büyük bölümü geride ama devletimizin kaynakları sağlam ve güçlü. Samsun Spor Salonu'nun burada kurulması, bölgede sadece fabrika tesisleri ve sanayi bacalarının olmadığını göstermemiz bakımından son derece önemli. Samsun'un da Tekkeköy'ün de yolun güzergahının da civarındaki yerleşim yerlerinin değeri yükselmeye başladı. Bu önemli bir kazanım.''

-SIRADA STADYUM SAMSUN VAR-

Sadece bununla yetinmediklerini sözünü verdikleri ''Stadyum Samsun''un inşasına yönelik protokol sürecini başlattıklarını söyleyen Kılıç, ''İnşallah o sözünü verdiğimiz Stadyum Samsun'u da yatırımlarımız arasına dahil ediyoruz. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ile stadyumun inşasına yönelik protokol sürecini başlattık. Önümüzdeki hafta Ankara'da imza törenini gerçekleştireceğiz'' dedi.

Stadyumlarda kaliteli bir koltuğun maliyetinin yaklaşık 2 bin dolar olduğuna işaret eden Kılıç, şunları kaydetti:

''30 bin kişilik bir stadyumun maliyeti kabaca 60 milyon dolar, yani 100 milyon liranın üzerinde bir stadyum projesini Samsun'a kazandıracağız. Yer yine burası olacak. Çok entegre bir spor yapılaşması ile Samsun'un doğu-batı yönündeki gelişimine büyük katkılar sağlayacağız. Samsun Fuar ve Kongre Merkezi de yine bu alanda inşa edilecek. Otoparkları ile park bahçeleri ile yeşil alanları ile sosyal donatıları ile birlikte bakıldığında gelip kapısından içeri giren bir sporcunun ya da halkın akşama kadar dışarı çıkmak istemeyeceği bir spor alt yapısını Samsun'a kazandırmak istiyoruz. Fuar ve Kongre Merkezi'nin ihalesi için gereken 7 milyon lira Samsun'daki hesaba aktarılmış durumda. Her an temelini atabilecek durumdayız.

Yani planı, projesi olmayan, kaynağı, ödeneği hazır olmayan hiçbir şeyi Samsun'un önüne getirmiyoruz. Şu ana kadar sizin farkına varmadığınız 2 proje daha Samsun'un yatırımları arasında, 2011 yılında dahil ettik. Bunlardan biri olimpik yüzme havuzu. İnşallah 2011 yılı bitmeden ihale aşamasını ve temel atma safhasını tamamlamış olmayı hedefliyoruz. Diğeri, Atakum ilçemize bir yeni spor salonu daha yapıyoruz. Bin 500 kişilik bir spor salonunu Atakum'da halkımızın kullanımına sunmuş olacağız.

Yine bu sene 2 bin 500 kişilik spor salonunun Bafra ilçemizde projesi tamamlanacak. Çarşamba ilçesine 5 bin kişilik bir stadyum kazandırıyoruz. Bu kadar salonlar, stadyumlar, sentetik çim sahaları saymıyorum bile. Bütün amatör kulüplerimizin de tesislerle birlikte yanında olacağız. Çok daha büyük başarılara koşmanız için çok daha büyük eserlerin altına birlikte imzalarımızı koyacağız. Spor kenti olabilmek için iki şey lazım.

Birincisi insan kaynakları, sporcular, spor adamları, antrenörler ve onları koordine eden kulüpler, ikincisi bütün bu kulüplerin spor faaliyetlerinin koordine edileceği alanlar, sahalar, salonlar, stadyumlar, yüzme havuzları. Biz bunun gereğini yerine getirmeye başladık.''

-SPOR KENTİ SAMSUN-

Vali Hüseyin Aksoy ise Samsun için bugünün önemli bir gün olduğunu ifade ederek, ''7 bin 500 kişilik spor salonunun temel atma törenindeyiz. 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsun'a arkadaşlarıyla çıktı. Bu tarihi Gençlik ve Spor Bayramı olarak gençlere armağan etti. 19 Mayıs Samsun için önemli bir tarihtir. Gençlik ve Spor Bakanlığının da Samsun'a verilmesi bu anlamda çok önemlidir'' diye konuştu.

Samsunun spor altyapısının iyi durumda olduğuna, kentte 39 bin lisanslı sporcu ve 242 kulüp bulunduğuna işaret eden Vali Aksoy, 'Biz 'Lojistik Kent Samsun' dedik, 'Sağlık Kenti Samsun' dedik, bugün de 'Spor Kenti Samsun' diye yola çıkıyoruz. Bu anlamda da güzel çalışmalar yapılacağını arzuluyoruz'' ifadelerini kullandı.

Törene, AKP Samsun Milletvekili Mustafa Demir, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, belediye başkanları ve diğer protokol üyeleri katıldı.