“Müslüman mahallesinde salyangoz satmak değil aslında niyetimiz. Yurtdışında bir porsiyonuna yüzlerce dolar verilerek yenen salyangozun Türkiye ’den gittiğini göstermek”...

Radikal'in haberine göre yurtdışına giden Türklerin döndüklerinde ballandıra ballandıra salyangoz yediklerini anlatması şirketleri de harekete geçirdi. Türkiye ’nin ilk salyangoz konservesi 16 liradan büyük marketlerin raflarına dizildi. Isıtılıp yemeğe hazır hale gelen tereyağlı dondurulmuş salyangoz ve kurbağa bacağı da iç pazar için gün sayıyor. Türkiye yıllarca salyangoz ve kurbağa bacağını ihraç ederek milyonlarca dolar kazandı. Türk şirketleri bu konuda dünya markası olmayı başardı ve özellikle Avrupa’nın ünlü restoranlarının baştacı oldu. Avrupa’nın en büyük salyangoz ihracatçısı olan Türkiye yılda 150-200 milyon adet salyangoz ihraç ediyor. Bir taraftan tüketicinin yeni lezzet arayışları diğer taraftan Türkiye ’de yaşayan yabancı sayısındaki artış Kocaman Balıkçılık’a ‘tam zamanıdır’ dedirtiyor.

Yılda 70 milyon adet salyangoz ihracatı yaptıklarını açıklayan Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, şimdilik Türkiye ’nin önde gelen iki ulusal market zincirinde salyangoz konservesini satışa sunduklarını söylüyor. Kocaman, “Konserveden sonra asıl hedefimiz tereyağlı dondurulmuş salyangozu iç pazarda satışa sunmak. Şu anda bazı restoranlara girdik ama marketlerin raflarında bu ürünün yer alması tüketimi arttırır” açıklamasını yapıyor. Ürettikleri salyangozun yurtdışında çok pahalıya satıldığını belirten Kocaman, “İstedik ki Türk tüketicisi yurtdışında yediği salyangozun Türkiye ’den gittiğini öğrensin. Ayrıca yüzlerce dolar ödemesin” diyor. Gelen talebin de hiç fena olmadığını söyleyen Kocaman, kurbağa bacağı için de çalışmalara başladıklarını anlatıyor.

ÜRETİMİ ZAHMETLİ
Avrupa’da lüks restoranların ara sıcak mönüsünde yer alan salyangozlar önce kabuğundan ayırılıyor. Şarap ve baharatla üç saat süren bir pişirme sürecinden geçiriliyor. Bu işlemin sonunda salyangozlar yeniden kabuğuna yerleştiriliyor. Üzerine tereyağ, karabiber, maydanoz ve sarmısak sosu dökülerek paketleniyor. Paketler 12 adet salyangozdan oluşuyor. Dondurularak satışa sunulan paketler 24 ay dayanıyor. Yeme ritüeli de şöyle: Genelde delikli bir tabakta servis edilen salyangoz özel bir maşa ve çatalla yeniyor. Önce maşa ile salyangoz kavranıyor sonra da ince uçlu çatalla salyangoz kabuğundan çıkarılıyor.

Salyangoz yemeği denince akla “helal mi haram mı?” sorusu geliyor. Dinen haram değil mekruh olduğu belirtiliyor. Osman Kocaman da salyangozun yani halk dilinde sümüklüböceğin dünyanın en temiz hayvanlarından biri olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Çünkü sadece taze yaprak yiyor.”

BİR MARKA BİR HİKÂYE
Yaramaz çocuk inovasyon yaptı
Çilli, kızıl saçlı, yüzü kolu yara bantlı yaramaz çocuk büyüdü inovasyon yaptı. Şimdi sivilceleri kapatıyor, topuklu ayakkabısı vuranların imdadına yetişiyor...
Jenerik markalar inovasyon atağına geçti. Türkiye ’de yara bandı denildiğinde akla gelen Sanitabant da inovasyon yapanlardan.
Markanın geçmişi 30 yıl önceye dayanıyor. Sanitabant, İstanbul ve Kocaeli’de 7 bin metrekarelik alanda üretim yapan Betasan’ın lokomotif markası. Türkiye ’nin ilk yerli yara bandı üreticisi olan şirket lokomotif markası altında iki yeni marka daha yarattı: Happy Care, Happy Feet...
Türkiye genelinde alanında en yüksek hane penetrasyonuna sahip marka olan Sanitabant’ın ayak sağlığı kategorisinde yarattığı ürünler parmak arası sandalet ve topuklu ayakkabı giyenlere hitap ediyor.
Happy Care kategorisinde ise suya dayanıklı sprey yara bandı, üzerine makyaj yapılabilen sivilce bandı, uçuğu gizleyen ve iyileştiren bant gibi ürünler bulunuyor. Yeni markaların da simgesi çilli, yaramaz çocuk.

Diva’nın kule vinci varsa sizin neyiniz eksik?
Bülent Ersoy yaptıysa bir bildiği vardır... İnşaat sektörü hızla büyüyor. İş makineleri de karaborsa... Bu gelişmeyi görmezden gelmeyen Bülent Ersoy’un iş makinesi filosu kurması boşuna değil. Dile kolay kule vinçlerin aylık kirası 15-20 bin TL.
Moda buysa bu modaya uymak gerek. Ama ya 300-500 bin dolarınız yoksa? O zaman soluğu bu modanın cazibesine kapılan oyuncakçıda alacaksınız. İş makinelerinin birebir orijinal kopyalarını iş edinen şirketler var. Bunlardan biri de Bruder Oyuncak... Dünyaca ünlü hemen hemen bütün iş makinesi markalarının 1:16 ölçekli, gerçek modelinin birebir kopyasını burada bulmak mümkün. Örneğin; Caterpillar Kepçe 48, Schaeff Ekskavatör 37, Liebherr Ekskavatör 53 TL.
En çok satan ise 126 TL olan lisanslı Caterpiller Ekskavatör.
İş makinesi sahibi olmak için Diva olmaya gerek yok...

Türkiye ’nin 1947’de kaybettiği ünlü karikatüristlerinden Cemal Nadir’in başı gözlükleriyle dertte! Sanatçının Bursa’da bulunan heykelindeki karakteristik çizgilerinin vazgeçilmezi olan kalın çerçeveli gözlüğü bugüne kadar 5 kez çalındı. En son hırsızlık ise geçen günlerde oldu. Büste şimdi altıncı gözlük yapılıyor. Heykelde bile gözlüğe bu kadar rağbet varken taklit de patlamış durumda... Bunun için de güneş gözlüğü alırken gözünüzü dört açmanız gerekiyor. Marka gözlüğünüzü ‘ucuza mı pahalıya mı?’ aldığınızı sorgularken taklit şoku yaşamamak için gözlük firmaları uyarıyor: “Piyasada kıran kırana bir rekabet var. Rekabetin en büyük silahı da fiyatlar. Birçok mağaza indirim yapıp karından feragat etmemek için orijinalinden bizim bile ayırtetmekte zorlandığımız taklitler satıyor.” Ne mi yapmalı:

Ucuz buldum diye sevinmeden önce sorgulayın.
Alışverişe ‘orijinal ürünü anlama’ dersine çalışarak gidin.
Mutlaka gözlüğü UV ölçüm cihazına sokun.
Bir önemli uyarıda taklitler her zaman orijinalinden daha ağır oluyor...