Günümüzde her ne kadar unutulmuş gibi görünse de bizim kültürümüzde belediyeler darda kalan vatandaşın ihtiyacını temin için başvurduğu anlamına gelen, Süleyman Demirel’in devletin bütün kurumlarını içine alacak şekilde genişlettiği “hacet kapısıdır”.

Diğer bir siyaset geleneğimiz de bu gün pek uyulmasa da ister belediye başkanı ister muhtar bir yerel yöneticinin seçim bittikten sonra herkesin oyunu almış kabul ederek yapacağı hizmette ayrım gözetmemesidir.

Daha düne kadar bir yaşlının belediyeden ya da her hangi bir devlet kurumundan yardım alması ayıp kabul edilir, izin verense hayırsız evlat sayılır, itibar edilmezdi.

Ne zamanki kentleşme başladı, yaşlılar ya beldesinde, köyünde tek başına kaldı ya da komşuluğun olmadığı apartman katlarında yalnızlığa terk edildi.

Yozlaşmaya yol açan baş nedense insan sevgisi yerine paranın ikamesiyle oluşan tüketim hırsıdır.

Yaşlılarla birlikte kalmaya, sofrada bir tabak daha fazla görmeye yeni kuşak tahammül edemiyor.

O nedenle sokağa çıkması sınırlandırılan 65 yaş üzeri insanlara her türlü yardımı esirgemeyen belediyeler siyasetten uzak gönül alıcı icraatlarıyla takdir topladı.

Aralarından farklı icraatlarıyla öne çıkanların başında Büyükşehir Belediyesi geliyor.

Yapılanları Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Onur Arazsu ile görüştük:

“Hastalığın Ülkemizde ilk görüldüğü 11 Marttan itibaren milleti bilinçlendirmek adına 200 bin broşür dağıtmakla ve bin 400 yüz  panoda bunları sergilemekle işe başladık.

Onu ana binaya girişte termal termometreyle vatandaşın vücut ısısını ölçme izledi.

Ardından 10 araç 40 personelle oluşturduğumuz hijyen ekibi 26 Şubat’ta Aydın Otogarını dezenfekte etti, bunu kamu binaları, toplu taşıma araçları, parklar, toplu taşıma araçları ve camiler takip etti.

Kamu kurumları ve ilçe belediyeleriyle koordineli bu hizmet aralıksız sürdürülüyor.

Çevre Koruma Şantiyesindeki bir ekibimiz isteyen kamuya ait bütün araçlara bu hizmeti sürdürmeye devam ediyor.

Başkan’ın önemli icraatlarından biri de salgının hızlı yayılma ihtimaline karşı Zincirli Han’ın ve Efeler’deki iki spor salonun pandemi hastanesine dönüştürecek olmasıdır.

Ayrıca 65 yaş üstülerin sokağa çıkmaları sınırlanınca o kesime hizmet edecek personel sayısını iki katına çıkardık.

Ekiplerimiz bu insanları isteklerini tespit için tek tek aradı. İhtiyacı olanlar 444 40 09 numaralı hattan bize ulaşabilirler,”diyor.

İsteklerden ilginç olanlar var mı, diyorum.

Onur Arazsu:

“Pide, piza siparişi yanında nadir de olsa akşamcılardan alkol ve sigara da oluyor.

Alkol ve sigara dışındakiler yerine getiriliyor”,diyor.

Bu hizmetleri güvenlik güçlerinin yardım ve şefkat timleriyle birlikte mi, yoksa müstakil mi yürütüyorsunuz, soruma Onur Arazsu:

“Vatandaş dilediği numarayı yardıma çağırabilir. Başkanımızın arzusu o hizmetin yerine getirilmesidir. Çünkü o bunu insani bir görev görüyor”, diyor.

***

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan “çevredeki lokantalar kapanınca artıklarıyla beslenen aç sokak hayvanları merkez için tehlikeli olmaya başladılar.

Halkı korumak için bu hayvanların karnını doyurarak yerinde tutmak gerektiği için arkadaşlarla onlara yiyecek götürdük, az önce geldik,” diyor.

Kürşat Engin Özcan:

“Alış verişe çıkanlara hizmet için kentin altı ayrı noktasına görevliler gözetiminde seyyar dezenfekte makineleri koyduk.

Ayrıca yönetmeliğine uygun olmayan Nazilli’nin en köklü ve o nedenle gerek satıcı esnafın gerekse çevreden de gelenlerle en kalabalık geçen perşembe pazarını kapattık.

Bir hayli gürültü koparan oldu ama yerine haftanın diğer günlerinde kurulan pazarları iki güne çıkarmakla ve uzak mahallelere minibüs seferleri koymakla sorunu çözdük.

Kaymakamlığın vefa timlerinin katılımıyla 8 araç 50 personelle hizmetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz”, dedi.

***

Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan’ı ilginç kılansa bu süreçte aldığı kararlar.

BİR: Kent pazarında salgını önlemede halkın zorunlu gıda ihtiyacı dışında kalan maddelerin satışının sınırlandırılması ve tezgâhlar arası mesafeye uyulması kuralını bakanlık zorunlu hale getirmeden ilk başlatan Nedim Kaplan olmuştur.

İKİ: Daha Cumhurbaşkanı yardım kampanyasını başlatmadan bir hafta önce bir aylık maaşını dezenfekte işinde çalışan belediye personelinin ihtiyacına harcanmak üzere bağışlayan da Nedim Kaplan’dır.

O “bağış konusunda beklenti içinde değilim bir çağrım da yok. Ancak hali vakti yerinde olan hemşerilerimi sorumlu davranmaya davet ediyorum. Bir ve beraber olursak bu salgınla kolay baş ederiz.

Benim bu davetime İstanbul’da oturan bir hemşerimiz maske, gözlük, tulum gibi tıbbı malzeme göndererek cevap vermiştir.

Bunları isteyen sağlık kuruluşlarına vermek istiyorum”,dedi.

ÜÇ: Dezenfekte ekibine yolcu minibüsleri de dahil Koçarlı’da halkın toplu kullanım alanlarını ilaçlaması yanında sınırı dışındaki Bağarası’ndaki kamu binalarını ve  Bıyıklı-Bağarası Minibüsleririni dezenfekte ettiren de odur.

DÖRT: Mersinbeleni’nde yakında hizmete girecek ekmek fabrikasıyla Nedim Kaplan hem yoksulların ekmek ihtiyacını karşılamak hem de belediyeye gelir elde etmek istiyor.

***

Son olarak Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in Türkiye genelinde ses getiren 65 yaş üzeri kesime yönelik belediye bandosunun sokak konserlerinden söz etmek istiyorum.

Devlete, belediyelere ve gönüllü kuruluşlara 65 yaş üstü insanlara yönelik bir görev daha düşüyor ki, o da Ömer Günel’in yaptığı gibi bu kesimin morallerini yüksek tutmaktır.

Eğer onlar kendi hallerine bırakılırsa bilinsin ki, çoğu evde kalmaya pek alışık olmayan bu insanlar kendini dinlemekten süreçten “coronoya’ya” duçar olarak çıkarlar.

İnancım odur ki, onlara yapılacak moral takviyeleri değer olarak her türlü yardımın üstündedir.