Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Mehmet Ceyhan’ın değerlendirmesine göre iyileşen hasta sayısı vaka sayısını geçerse salgının beli kırılmış, inişe geçmiş demektir.

Aydın’daki mücadeleye bu açıdan bakıldığında Türkiye’ye geneline göre durum bir hayli sevindirici.

Çünkü vaka sayısı yaklaşık 75-80 arası iyileşen hasta sayısı da bunun dörtte üçü 60

Arada yüzde yirminin de altına inen bir fark var.

Gelinen noktada mutlaka alınan tedbirlerin ve vatandaşın kurallara uymasının etkisi var ama gerçek başarı il müdüründen doktoruna ve hemşiresine kadar sağlık ordusunun özverili çalışmaları sayesindedir.

İlk başlarda bazı belirsizlikler yaşansa da göç yolda düzülür hesabı aksaklıkların zamanla giderilmesi sonucu artık kim ne yapacağını, hangi durumda muhatabının kim olacağını biliyor.

Mesela pandemi hastalarına göğüs ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı doktorların bakacağı müdürlük tarafından açıklanınca bu konudaki belirsizliğin son bulması gibi.

Aydın’da bu güne kadar yapılan toplam test sayısı ise yaklaşık 5 bin…

Sayı kimilerine az görünebilir ancak test yapılmasını isteyip de yapılmayan kimse yok. Hatta uzaktan başvuranlara bile test uygulanıyor.

Temaslıya temas eden de karantinaya alınıyor.

Mesela Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş’un sekreteri, şoförü ve yakın çalışma arkadaşları müdür yardımcısı ve şube müdürlerinden yaklaşık 10 personelin 14 günlük karantinaya tabi tutulması gibi.

Bu başarının elde edilmesinde ikinci önemli faktör Aydın’da tarama (filyasyon) ekiplerinin çok iyi iz sürmeleridir. Onlar sayesinde günlük 8 bin temaslının takibi yapılabiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yüzde 98,2 oranında başarılıyız dediği şüpheli tarama oranı Aydın’da onun da üzerinde, yüzde 99 dolaylarında seyrediyor.

Toplam vefat sayısı ise 4…

Hastalığın merkez üssü nüfus yoğunluğundan kaynaklı Efeler

Efeler’i Didim, Nazilli, Kuşadası gibi büyük ilçeler takip ediyor.

Ayrıca işin sevinilecek başka bir yönü de hiç vakanın görülmediği ilçelerin varlığı fakat onların adları bir gevşekliğe neden olmaması için açıklanmak istenmiyor.

İncirliova’ya bağlı Acarlar Mahallesi’nde ise görülen 8 vakaya karşılık 22 evde yaşayan ailelere karantina uygulanıyor.

Rivayet o ki, virüsü taşıyan İzmir’de tedavi gören bir hasta…

Karantina için iki görüş üzerinde duruldu: 1-Mahalleye giriş çıkışlara bütünüyle kısıtlama getirilmesi 2-Vaka görülen ya da teması söz konusu olanların oturduğu evlerin karantinaya alınması.

Sağlık Bakanlığı ve Valilik ortak kararla 22 haneye bu güne kadar başka yerde denenmeyen karantina uygulaması başlatmış, bu yöntem sonuçsuz kalırsa diğeri  yani toplu karantina uygulamasına geçilecek.

Bu kararın alınmasında mahalle halkının çoğunluğunun pazarcı esnafı olması yanında toptan karantinada herkesin enfekte olabileceği endişesi de belirleyici oldu.

 O nedenle kolluk güçleri, jandarma ve polis bu 22 hanede sürekli nöbet tutuyor, ayrıca foto kapan sistemiyle evlere giriş ve çıkışlar da kontrol ediliyor.

Yayılma istidadında olan bu salgının Acarlar Mahallesi’nde baş göstermesi belde halkından çok sebze ve meyve ihtiyacını açık pazaryerlerinden karşılayan o nedenle birçok Acarlarlıyla dostluğu olan bütün Aydınlıları üzdü.

Çünkü çoğu gariban, yoksul vatandaş geçimini onların pazarcılıktaki gönül zenginliğine borçludur.

Herkes bilir ki, kar demeden kış demeden pek çoğu çocuklarını dahi sağlık şartları ve hijyenik yönden elverişsiz semt pazarlarında zor şartlarda büyüten Acarlarlı olmasa çoğu yoksul aile gönlünce mutfağında pişirecek sebze çocuğuna yedirecek meyve bulmakta zorlanır.

O nedenle bu mahalle halkından sadece test sonuçları pozitif çıkanlara ve temaslılara uygulanan özel karantina yöntemine sevinen Aydın halkı olmuştur.

Sonuç olarak pandemi konusunda Aydın’da iyi gelişmeler var, pozitif vaka sayısı başka yerlere kıyasla düşük, iyileşenler neredeyse hastaları yakalamak üzere oran 20’nin de altına düşmüştür.

 Ancak bu olumlu veriler her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Süreç devam ediyor, havalar ısındığında tehlikenin biteceği öngörüsünde bulunan bilim insanı da henüz çıkmadığına göre her an her şey olabilir.

O halde tedbirli olmak, evde kalmak, fiziksel mesafeyi korumak ve gevşekliğe meydan vermeden bir müddet daha sabretmek gerekiyor.

***

Bütün okurlarımızın bu yıl salgın nedeniyle buruk geçen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100.kuruluş yıl dönümü 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.

Yine aynı dileklerle Ramazanları hayırlı olsun, diyorum.