Kendine has mizah anlayışla dikkatleri çeken Cafcaf dergisi ikinci yaşını doldurdu. Cafcaf'ın kurucusu ve Yayın Yönetmeni Asım Gültekin derginin geleceğinden oldukça umutlu. Okuyucu sayılarının on bine ulaştığını ifade eden Gültekin, “Mizah, düşmanlık yapmak, hakaret etmek ya da insanların zaaflarını kullanmak için yapılmaz” diyor. Yazar, kadrosunda Ömer Faruk Dönmez, İbrahim Demirci, Murat Menteş, Salih Kılınç, Betül Zarifoğlu, Suavi Kemal Yazgıç gibi isimlerin yer aldığı dergi, genç karikatüristlere de kapılarını ardına kadar açıyor.

Piyasadaki mizah dergileri, politika ve cinsellik gibi konularda çok ileriye gidebiliyor. Cafcaf'ta belli sınırlar var. Bu sınırlarla mizah yapmak zor olmuyor mu?
Bizim belli kaygılarımız var. Mizah, düşmanlık yapmak, hakaret etmek ya da insanların zaaflarını kullanmak için yapılmamalı. Mevlana “Öfke geldiğinde akıl gider” diyor. Öfkeli bir şekilde değil, daha akıllıca, olayları hafife alarak, kafa bularak ortaya iyi işler çıkarmayı hedefliyoruz. Örneğin Kürt Açılımı konusunda Devlet Bahçeli'ye yönelik akla gelecek ilk espriyi yapmayız.


İslami kesimin mizah işinde iyi olmadıkları gibi bir kanı var...
Zeka ile ilgili bir konunun dinle ilişkilendirilmesini abes buluyorum. Bir de sanatı ve sanatçıyı sorunlu, etik değerlerden uzak insanlar şeklinde genellendiriyorlar. Sanatın patolojik bir yapıya sahip olduğunu savunan çok sayıda teorisyen de var. Oysa sanat güzelden doğar. Etik ve estetik arasında uyum vardır. Dindar insanlar güzel kaynaklardan beslenirler ve üretecekleri eserlerin de güzel olması kaçınılmazdır.


Daha önce bu camiada denenen mizah dergileri ile aranızda ne gibi farklar var?
Daha öncekilerde ya ekibin entelektüel birikimi noktasında sıkıntılar oluyordu ya da klişelere sığınılıyordu. Haç sembolü espri konusu olabiliyordu. Biz küçük ayrıntılardan yola çıkan, zeka ürünü çizimlere ağırlık veriyoruz. Ayrıca ille de Müslüman kesime seslenmek gibi bir derdimiz yok. Farklı kesimlerden de güzel tepkiler alıyoruz.


Bir usta yazar daha eklendi

Aylık olan Cafcaf'ın yakında haftalık olarak yayınlanmasının gündemde olduğunu söyleyen Asım Gültekin yeni hedeflerini şöyle sıralıyor: “Çok yakında Ahmet Turan Alkan kadromuza katılacak. Karikatür konusunda ise gençlere ağırlık verdik. Bir buçuk yıl önce bir mizah derneği kurduk. Ardından çeşitli dernek ve kuruluşlarda karikatür kursları açtık. Öteki mizah dergilerindeki gibi köşelerin parsellenmesi anlayışı yok, yeni gelenlere her zaman kapı açık. Derginin haftalık çıkması hedeflerimiz arasında. Çok fazla geçmişi olmayan bir işi yapmanın zorluğunu yaşıyoruz. Adım adım sabırla ilerlemek bizim için daha sağlıklı olacaktır.” yeni şafak