Ankara'da Seferberlik Tetkik Kurulu'nda kozmik büroların da bulunduğu bölümlerde arama yapılırken, Erzincan'da ise jandarma ve MİT'in de içinde yer aldığı bir soruşturma nedeniyle özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından bilgisine başvurulmak istenen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in adliyeye gelmeyi reddettiği öğrenildi. Orgeneral Berk, Savcı Şanal'ın bilgisine başvurmak üzere karargaha gelmesine de sıcak bakmadığı öğrenildi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından başlatılan Medine Vakfı'na yönelik operasyonlarda Ceza Muhakemesi Usulü Kanunu hükümlerine aykırı hareket edildiği tespit edilmişti.

BAKANLARI DİNLEDİLER

Savcı İlhan Cihaner'in Adalet Bakanlığı'ndan tam 2 yıl gizlediği soruşturma sürecinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler'in de aralarında bulunduğu birçok ismin telefonunun yasadışı olarak dinlendiği ortaya çıkmıştı.

MİT'E OPERASYON

Usulsüzlüklerle ilgili soruşturma başlatan Erzurum özel yetkili cumhuriyet savcılığı, sahte tanık ve sahte deliller oluşturma iddiaları üzerine Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan'ın ifadesi alınmış, Erzincan Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim E., İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin E. ve Astsubay Başçavuş Orhan E. tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Savcı Osman Şanal tarafından aynı gerekçeyle Erzincan'da alınarak sorgulanan Erzincan MİT Şube Müdürü Ş.D. ile MİT mensupları S.B.İ. ve K.Ü. de tutuklanmıştı.

PAŞA'YA İKİ SEÇENEK

Savcı Osman Şanal, soruşturma çerçevesinde merkezi Erzincan'da bulunan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'i de bilgisine başvurmak üzere Erzurum Adliyesi'ne davet etti. Osman Şanal ayrıca, Org. Berk'in Erzurum'a gelememesi durumunda, kendisinin Erzincan'a gelerek görüşme yapabileceğini belirtmişti.

CEVAP GELMEDİ

Ancak 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, 17 Aralık günü yapılan davete şu ana kadar olumlu bir cevap vermedi. Berk'in, soruşturmanın yürütüldüğü Erzurum Adliyesi'ne gitmeyeceğini söylediği öğrenildi.

SAVCININ TAVRI NE OLACAK

Bu gelişme üzerine Savcı Şanal'ın, Orgeneral Berk için yazılı bir çağrı pusulası mı çıkaracağı yoksa, 3. Ordu Komutanlığı karargahının bulunduğu Erzincan'a giderek, Orgeneral Berk'i dinlemeyi mi tercih edeceği merak ediliyor.

Komploya ismi karıştı

Gizli tanıklar, Erzincan Jandarma İstihbaratı ile MİT Bölge Başkanlığı'nın Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen soruşturmayı etkilemek için sahte delil ve sahte tanık ürettiklerini iddia etmişti. Tanıkların iddiasına göre, 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk, Erzincan Başsavcısı Cihaner ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan, İsmailağa Cemaati ile Fethullah Gülen cemaatlerinin terör örgütü kapsamına alınması için komplo hazırladılar. Aynı isimlerin, bazı kişilere 27 Ekim'de Erzincan Çatalarmut Barajı'nda bulunan silah ve mühimmatların Erzincan polisi tarafından depolandığı yönünde ifade vermeleri için teklifte bulundukları ve baskı yaptıkları iddiaları da ortaya atılmıştı./yeni şafak