TAZİYE ziyareti sırasında linç girişiminden zor kurtulan Uludere Kaymakamı Naif Yavuz Şırnak Asker Hastanesi’nde yaşadıklarını anlattı. 3 çocuk babası Naif Yavuz, 2 yıldır Şırnak’ın Uludere ilçesinde görev yaptığını söyledi. “Uludere halkımın vefat eden 35 insanımıza başsağlığı diliyorum. Bunlar küçükten büyüğe kadar hepsi benim kardeşlerim, hepsi benim yavrularımdı” diyerek sözlerine başlayan Yavuz, olaydan 2 gün önce Gülyazı Köyü’nde bulunduğunu ve cenazesi olan insanlarla beraber halı saha açılışını yaptıklarını anlattı. Yavuz, “Irak sınırındaki olayın kendilerini ciddi anlamda üzüntüye boğduğunu, eşiyle beraber iki gün boyunca ağladıklarını” dile getirerek, şunları söyledi:

“İki gün boyunca gözümüze uyku girmedi. Bu üzüntümüzden dolayı ekmek, yemek yiyemedik. Olay olduktan sonra cenaze sahipleri ile beraber olduk. Otopsilerine bizzat katıldım. Oradaki insanlarla beraber kucaklaştık. Oturduk, beraber ağladık. Onlar bizi bağırlarına bastı. Cenazeler defnedildi. Sayın bakanlarımızın da geleceğini bildiğimiz için hep beraber gitme kararı aldık. Gittik, sağ olsunlar cenaze sahipleri bizi canı gönülden kucakladılar. Bizi bağırlarına bastılar. Hepsi, devletin yanında ve bizlerin yanında olan insanlar. Kimsenin bunu başka bir yere çekmeye hakkı yok. O insanların hepsini çok iyi tanıyoruz ve bütün Uludere halkı çok iyi biliyor.

Provokatörler geldi

Naif Yavuz, taziye evinde oturduklarını ve yakınlarını kaybedenlerin acısını paylaştıklarını ifade ederek, “Biz gittik taziye evinde oturduk. Ben o taziye evinde cenaze sahipleri ile bir saate yakın durdum. Vatandaşımla beraber oturdum, duamızı yaptık” dedi. Yavuz, değişik yerlerden provokatörlerin geldiği haberlerini aldıklarını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşımız zaten mağdur, herhangi bir olay olduğunda mağdur olacak olan yine cenaze sahipleri, yine suçsuz olan insanlar. Bu vesileyle bakanlarımızın beraber buraya gelmesinin uygun olmadığını düşündük ve oradaki insanlarla, bir grup ileri gelenleriyle konuşarak o insanları alıp başka bir yerde sayın bakanlarımızla görüştürmek istedik. Ailelerin ileri gelenleri bunu kabul ettiler. ‘Sayın Kaymakamım buyurun gidelim’ dediler.”

Rahatsız oldular

Bu durumun bazılarını rahatsız ettiğini, basının yanında bağıranlar olduğunu, kendisini arayıp “Sakın buraya gelmeyin, burada işiniz yok” denildiğini belirten Kaymakam Yavuz şöyle konuştu: “Ben onlara da söyledim, ‘bu cenaze benim cenazemdir’. Benim cenazeme hiç kimse ‘gelme’ veya ‘şu saatte gel veya gelme’ deme haddine ve hakkına sahip değildir. Çünkü o benim evladım. O çocukların hepsi ile fotoğrafım vardır. Aileleriyle hepsini tanıyorum. Vatandaşların beni bağırlarına basması, başkalarını rahatsız etmiştir. Bana saldıranlar asla ve asla cenaze sahipleri değildir. Hatta, cenaze sahiplerinden bana bir haber geldi, ‘Kaymakama yapılan bu saldırı, bir önceki saldırıdan daha çok bizi rencide etmiştir. Çok daha üzmüştür’ diye. Cenaze sahipleri beni aradılar, üzüntülerini dile getirdiler. Beni orada koruyan da köylünün kendisidir. Bana vuranların hiçbiri Uludereli değildir. Dışardan gelen provokatörlerdir. Sağlık açısından Allah’ıma çok şükür istediklerine ulaşamadılar. Çok iyiyim. Allah çocuklarıma bağışlamış. Bu olay nedeniyle başka bir yere tayinim söz konusu oldu ama kabul etmedim. Uludere’deki hizmetlerimizi tamamlayıp öyle ayrılacağım. İkinci yılıma girmek üzereyim.”

Uludere’ye 20 milyon liralık hizmet götürüldü

KAYMAKAM Yavuz, son bir yıldır Uludere’de en ufak bir toplumsal olayın gerçekleşmediğine işaret ederek, şunları söyledi: “Bizim kim olduğumuzu çok iyi biliyorlar. Uludere’ye 20 milyon liralık hizmet gelmiştir. Uludere halkını ve çocuklarını kendim gibi görmüşüm. Çünkü ben Muşluyum. Muş’un köylerinde okumuşum. 4 kilometre yolu yürümenin ne demek olduğunu çok iyi bilen bir insanım. Buna katlanmasınlar diye her köye bir öğretmen lojmanı yaptık. ‘Öğretmenlerimiz bizim gençlerimize sahip çıksın, orada kalsın’ diye. Valimiz Vahdettin Özkan’ın büyük katkısıyla mobilyasına varana kadar biz temin ediyoruz. Çok şükür şu anda öğretmenlerimiz oraya yerleşmeye başladı. Çok kısa sürede de Uludere’ye gidip, hizmetlerime devam edeceğim. Beni bu yoldan hiç kimse alıkoyamaz. Bunu herkes çok iyi bilmeli.”

‘Geçmiş olsun’ ziyareti

ULUDERE Kaymakamı Naif Yavuz, yoğun ziyaretçi nedeniyle kendi isteğiyle hastaneden taburcu olarak, otele yerleşti. Yavuz, doktorun rapor yazacağını söylemesine rağmen, bugünden itibaren görevinin başına geçeceğini de belirtti. Şırnaklılar ise kaymakamı gruplar halinde ziyaret ediyor. Şırnak’taki Uludereli öğrenciler de Kaymakam Yavuz’a “geçmiş olsun” ziyaretinde bulundular.

Lince karışan isimler tespit ediliyor/_np/5129/15365129.jpg
Ercan KALAY / DHA

ŞIRNAK Valiliği, Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’a, Gülyazı Köyü’nde linç girişiminde bulunanların saptanması çalışmalarında son aşamaya gelindiğini açıkladı. Valiliğin yazılı açıklamasında şöyle denildi: “Bu şahısları yönlendiren karanlık odakların deşifre edilerek adalete teslim edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmekte olup, sonuçları en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır. Uludere ilçesinde yaşayan vatandaşlarımız ile Gülyazı, Ortasu ve Ortabağ köylerindeki taziye sahiplerinin Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’a yönelik sevgisini ve teveccühünü hazmedemeyen karanlık odaklardan talimat alan, aynı zamanda yaptıkları çirkin davranışın farkında bile olmayan bir mütecaviz grup tarafından ilçe kaymakamımıza yönelik gerçekleştirilen hayasız saldırı, başta tüm taziye sahipleri ve o ilçede yaşayan vatandaşlarımız tarafından büyük bir üzüntüyle karşılanıp lanetlenmiştir.”