İstanbul Bağcılar’da dün yine pitbull dehşeti yaşandı. Sahibi henüz belirlenemeyen ancak 16 yaşlarında bir çocuk olduğu sanılan, tasmasız pitbull cinsi bir köpek, 9 yaşındaki Nazlıcan T. adlı kız çocuğuna saldırdı. Küçük kızı bacaklarından ısıran köpek, bir komşu tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Köpeği öldüren 35 yaşındaki Nebi Doğutaş, “Ben insanlık görevimi yaptım. Ya köpek kızı öldürecekti ya da ben köpeği. Yerimde kim olsa aynı şeyi yapardı” diye konuştu. Ancak uzmanlar, köpeğe yapılanın da vahşet olduğu ve sorunun hayvanda değil, bilinçsiz sahiplerde olduğu görüşünde. 
 
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Servisi’nde tedaviye alınan Nazlıcan’ın hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis, köpeğin sahibi olduğu iddia edilen, bisikletli, 16 yaşlarındaki çocuğu arıyor. Ancak son kurbanı Nazlıcan ve adı bilinmeyen köpek olan bu ‘pitbull dehşeti’ konunun uzmanlarına göre, denetimsizlik, kötü niyet, yanlış bilinçlendirme ve insanın vahşiliğinin birleşmesiyle meydana geldi. 
 
Korku saldırganlaştırıyor Uzmanlara göre ‘kötü şöhret’li pitbull’lar saldırınca çok dikkat çekiyor ama her gün pek çok başka köpek saldırısı gerçekleşiyor. Kuvvetli bir ırk olan pitbull’ların, kötü niyetli ve eğitimsiz sahiplerin elinde tehlikeli bir silaha dönüştüğü de gerçek. Oysa İÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Do-durka’ya göre, acı eşiği yüksek olan pitbull’lar çocuklar için ideal ve pek çok ülkede de ‘dadı köpek’ olarak tanınıyorlar. İstanbul Veterinerler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan da konuyla ilgili çıkarılan 5199 sayılı yasanın yeterli olduğunu ancak gerekli denetimlerin yapılmadığını belirtiyor. 
 
Prof. Dr. Arslan, bütün köpeklverin saldırabileceğini hatırlatarak “Bu onların doğasında var. Aslında insanların kendilerini eğitmesi gerekiyor” diyor. Köpekten korkan insanların daha çok saldırıya maruz kaldığına dikkat çeken Arslan, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “Bunlar avcı. Avlarını korkan avın salgıladığı hormonun kokusuyla takip ediyorlar. İnsanlar da korkunca adrenalin hormonunun koku moleküllerini salgılıyor. Bu koku moleküllerini hayvanlar tanır ve korkan insanın kendi avları olduğunu sanarak saldırır. İnsan korkarsa, hayvan da saldırgan olarak yetiştirilmişse maalesef bu tür olaylar kaçınılmaz oluyor. Anne-babalar çocuklarını korkutmamalı. Bilinçsiz olarak ‘Köpek seni ısıracak’, ‘Köpekten uzak dur’ diyorlar.” 
 
Hayvanın öldürülmesinin de ayrı bir saldırganlık ve yasal olarak da suç olduğunu söyleyen Arslan, “Belki çocuğu kurtarmak için müdahale edilmiş olabilir, ama sonrasında hayvan öldürülürse bu bir suç ve cezası var. Bu kanunun da uygulanması gerekiyor” diyor. 
 
‘Belediye duruma el koymalı’ 
Pitbull cinsi köpek tarafından ısırılarak yaralanan 9 yaşındaki Nazlıcan’ın babası Yıldıray Tatlısu, kızının babaannesi ile evin önünde otururken pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğradığını söyleyerek, “Köpek, önce annemin üzerine atlıyor. Annemi birkaç sefer yere vuruyor, daha sonra kızımın bacağını tutuyor. Köpek çocuğu boğarken komşular bir şekilde yetişip çocuğu köpeğin elinden alıyor” dedi. Kızının ciddi şekilde yaralandığını ifade eden Tatlısu, kızının gece boyunca yoğun bakım servisinde tutulduğunu ifade ederek, “Bunu yetkililere duyuruyorum, bu şekildeki olaylara el koymalarını istiyorum” dedi. 
 
‘Dövüş rantı engellenmedikçe bu hadiseler devam edecek’ İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka pitbull’ların diğer köpeklere göre daha az saldırgan olduğunu ve insanların onları saldırganlaştırdığını söylüyor. 
 
Pitbull’a karşı özel bir korunma yöntemi olmadığını ifade eden Dodurka, “Pitbull’lar kuvvetli köpekler olduğu için sahiplerinin bilinçli, eğitimli kişiler olması gerekir. Her şey sahibine bağlıdır. Pitbull’a bakabilecek kişilere sertifika verilirse sorun kalmaz” diyor. Dodurka, Avrupa ülkelerinde bu ırktaki hayvan sahiplerinin sertifika aldığını ifade ediyor. Sertifakaya göre köpeğin yaşayacağı alandaki çitin yüksekliğinin en az 2 metre ve parmak giremeyecek kadar aralıklı olması gerektiğini söyleyen Dodurka, kişinin eğitimli ve daha önce suç işlememiş olmasına, ayrıca yaşına da bakıldığını söylüyor. 
 
Pitbull’ların, ağrı eşikleri çok yüksek olduğu için kolay kolay tepki vermediklerini anlatan Dodurka, “Bu nedenle çocuklar için ideal köpek. Çocuğun bilinçsizce yaptığı acı verecek hareketlere karşı tepkisizdir, duymaz. Çocuklarla da çok dost bir hayvandır. Bazı ülkelerde ‘dadı köpek’ olarak değerlendirilir. Kuvvetli bir köpek olduğu için serserilerin ellerinde, serseri bir köpek oluyor” diyor.Dodurka ayrıca pitbull’ların ‘insanlara değil diğer köpeklere saldırsın, böylece dövüş köpeği olsun’ mantığıyla melezlendiğini ve böylece insanlara saldırma eğilimi zayıflamış bir ırk olduğunu belirtiyor. 
 
“Türkiye’deki merdiven altı üretim o kadar çok ki dışarıdan gelmesine gerek yok. Buna talip olanlarsa korkunç kişiler” diyen Dodurka, pitbull’ların Türkiye’de de ABD’deki gibi dövüş amaçlı kullanıldığını, hatta bir fabrikada kaslarını güçlendirmek amacıyla getirilen cihazlar gördüğünü söylüyor ve “Dövüş rantını engellemedikten ve bilinçli kişilere bakma izni verilmedikçe bu hadiseler devam edecektir” diyor. 
 
Saldırıya karşı ne yapmalı? Saldırgan bir köpekle karşılaşıldığı zaman, onunla göz teması yapmadan, yavaş hareketlerle ve kaçmadan yön değiştirmeli. 
Köpek uzaktaysa yere çökmeli. Köpek yakındaysa yere çökmek, ani bir hareket olduğu için tahrik edici olabilir. 
En etkili yöntem köpeğin üzerine bir sürahi su dökülmesi. Su mümkünse soğuk olmalı. Suyu hayvanın kafasına dökmek gerekli. 
Hayvana kesinlikle vurulmamalı. Bu daha fazla tahrik olmasına yol açar. 
Son çare olarak hayvanların açlık çukuru denilen göğüsaltında bulunan boşluklara aynı anda iki elle vurulmalı. Bu hayvanın nefesini kesiyor. 
 
Pitbull 2004’ten beri yasak 24 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre Pitbull, Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasak. Yasa ayrıca hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket edenlerin cezalandırılmasını da öngörüyor. Yasanın 14. maddesine göre hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, aç ve susuz bırakmak, gücünü aşan fiillere zorlamak suç kabul ediliyor. 
 
‘Hayvan ehliyeti’ verilmeli Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, Bağcılar’da pitbull cinsi bir köpeğin kız çocuğuna saldırması ile ilgili, “Hayvan eğitmesini bilmeyenler, parasını verip istediği hayvanı satın alabiliyor. Bunun önüne geçilmediği sürece bu tür olaylar maalesef devam edecek” dedi. 2004 yılında pitbull ve benzeri türlerin üremesinin yasaklandığını, ancak, hâlâ üremeye ve satılmaya devam ettiğini söyleyen Şenpolat, “Alınacak önlemlerin başında ehliyet uygulaması gelmeli. Nasıl ki, otomobil sürücülerinin ehliyetleri varsa, hayvan sahibi olmak isteyenlerin de ehliyeti olması gerekir. Gelecek dönemde bununla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı” dedi. 
 
RADİKAL